Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“A korszerű harc megvívásának alapja az információ”

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 7. 13:52

Az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred február 6-án ünneplte a Rádiótechnikai Fegyvernem napját. Idén ünnepi állománygyűléssel és koszorúzással emlékeztek meg a jeles napról.

Az állománygyűlés Havril András vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök ünnepi köszöntőjének ismertetésével kezdődött. A vezérkar főnök úr beszédében méltatta az ezrednél szolgálók tevékenységét.

Kiemelte, „a korszerű harc megvívásának alapja az információ, amelynek időben és térben a megfelelő felhasználóhoz kell eljutnia a döntések … meghozatalához."

Ezen munkálkodik napról-napra az ezred minden tagja, hogy szolgáltassa a szükséges információt, közvetlenül hozzájárulva ezzel más fegyvernemek munkájához.
Hangsúlyozta, hogy a 3 D-s radarok rendszerbe állításával a technikai háttér is biztosított lesz felelősségteljes munkájukhoz.

Varga János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettese egykor a légtérellenőrző ezred jogelődjének parancsnoka volt, így bennfentesként szólhatott az ünneplő közönséghez. Kiemelte, hogy 2007-ben a változások és nehézségek ellenére jól teljesített a légtérellenőrző ezred, egyben jelezte, a 2008-as év számos kihívásán kell magas fokon helytállni az ezred állományának.

Tavasszal a NATEVAL, ősszel pedig az OPEVAL ellenőrzés követeli meg a folyamatos kiképzést és a pontos munkát.

Szűcs Pál mérnök ezredes, a légtérellenőrző ezred parancsnoka beszédét a radarozás múltja és kiemelkedő személyiségei felidézésének szentelte. Szólt arról a nagy jelentőségű tudományos kísérletről, amely dátuma tiszteletére választotta az ezred február 6-át fegyvernemi napjául. 1946-ban ezen a napon Bay Zoltán mérnök, a mikrohullámú technika egyik legnagyobb ismerője, valamint szakértő csoportja megmérte a Hold-Föld távolságot. A mérés, amelyet végrehajtottak rendkívüli volt a maga korában. Tevékenységük katonai eredményét fémjelzi a 2 db „SAS" elnevezésű távolsági felderítő radar, amelyek 1944-ben Sári és Dunapentele térségében telepítésre és beüzemelésre kerültek.

A beszédeket követően elismerések kerültek átadásra egykori és jelenlegi – kiemelkedő teljesítményű – katonáknak, szakembereknek.

A Bakony Táncegyüttes műsora után a Kossuth laktanyában található kopjafánál elhelyezték az emlékezés koszorúit Veszprém Megyei Jogú Város, az MH ÖHP, a Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság, az MH Pápa Bázisrepülőtér, valamint az ezred vezetői, illetve képviselőik.