Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz AW101-es helikopterek települnek Afganisztánba

Szöveg: JETfly |  2010. március 18. 12:31

A tervek szerint az olasz haditengerészet az AugustaWestland által gyártott AW101-es helikoptereket kívánja Afganisztánba telepíteni, hogy még az idei ősz folyamán ezekkel cseréljék le a már ott szolgálatot teljesítő elavult forgószárnyasokat. Az elképzelések szerint októbertől három AW101-es helikopter állomásozna egy éven keresztül Afganisztánban, ahol főként csapatszállítási feladatokat látnának el.

A helikoptereket ezen kívül még mentési műveletekben, valamint a különleges erők csapatainak támogatására is be kívánják vetni.

Mindezidáig az olasz haditengerészet AB212-es helikopterekkel repült Afganisztánban, amelyek az olasz légierő ott szolgálatot teljesítő AB214-es forgószárnyasait váltották. Az olasz légierő a közeljövőben megközelítőleg 630 millió eurós összeget költ 12 db AW101-es helikopter megvásárlására, amelyeket harci kutató-mentő feladatok ellátására kíván alkalmazni.

Az új forgószárnyasok a jelenleg is hadrendben álló HH-3F helikoptereket váltanák fel.

Az AgustaWestland elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a szerződés aláírása után az első AW101-esek 2010 szeptemberében érkezhetnek meg az olasz légierőhöz.