Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz harci helikopterekkel bővül a török flotta?

Szöveg: Háború Művészete |  2010. július 5. 12:44

A törököknek sürgősen szükségük van a harcihelikopter állományuk bővítésére, és mindemellett valamilyen ideiglenes megoldást keresnek, hogy az Airbus Military A400M gép csúszásával keletkező űrt befedjék. Az első problémát kilenc használt olasz AugustaWestland A129 harcihelikopter beszerzésével tervezik megoldani.

A török hadsereg 28 darab Bell AH-1-essel rendelkezik, melyek P, S és W változatúak. Ezeket főként az ország délkeleti részén vetik be az ottani lázadó harcosok ellen, de ennek a típusnak sürgősen utódot kell találniuk. Az ex-olasz A129-esek beszerzése, melyek nagyjavításon esnek majd át, mielőtt a török hadsereg állományába kerülnek, semmilyen hatást nem fejt majd ki arra, hogy Törökország gyárthassa a T129-eseket. A Turkish Aerospace Industries 50 darab ilyen helikopterre kapott megrendelést, míg további 41-re opciója van Ankarának. Az A400M körülbelül hároméves csúszása miatt a törökök most hat darab Lockheed Martin C-130E típus beszerzését tervezik Szaúd-Arábiától.

A Turkish Aerospace Industries-nél jelenleg folyamatban van az „Erciyes" nevű projekt, mely a török C-130B/E gépeinek nagyjavítását tűzte ki célul. Ennek során a gépek új avionikai rendszereket is kapnak. A szaúdi légierő állományából érkező gépek is minden bizonnyal átesnek a modernizáción. A török légierő már elkezdte a Dassault-Breguet C160 Transall-ok nyugdíjazását, ezeket váltaná a 10 darab A400M. Ezen kívül, a törökök már megkörnyékezték a Cessna, Cirrus, Diamond és Grob gyártókat, hogy leválthassák a légierő Cessna T-41-es kiképző gépeit is.

1595904050
 

Török AH-1W