Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz segélymunkások készültek merényletre?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 11. 8:35

Egy dél-afganisztáni tartomány kormányzója elleni merényletre készült egy orvosi segélyszervezet három olasz munkatársa – közölték az afgán hatóságok. Gulab Mangal, Hilmend vezetője maga jelentette be szombaton, hogy a hatóságok őrizetbe vették a három olaszt, akik a gyanú szerint meg akarták őt ölni.

A milánói székhelyű Emergency szervezet alkalmazottai Hilmend tartomány székhelyén, Laskargáh városban dolgoztak egy kórházban, ahol öngyilkos merényletekhez használható robbanómellényeket, kézigránátokat és lőfegyvereket találtak a hatóságok. Az olaszokkal együtt őrizetbe vettek hat afgán állampolgárt is. A csoport Laskargáhban akart támadásokat végrehajtani, céljuk a kormányzó meggyilkolása volt. Gulab Mangal szerint az egyik külföldi segélymunkás 500 ezer dollár előleget kapott a merénylet végrehajtásáért.

Az Emergency alelnöke, Alessandro Bertani megerősítette, hogy őrizetbe vették a szervezet három alkalmazottját, egy orvost, egy ápolót és egy logisztikai munkatársat, ám “groteszknek" nevezte az ellenük felhozott vádakat.

Az olasz külügyminisztérium közölte, hogy figyelemmel követi az ügyet, és leszögezte: az érintett olasz állampolgároknak nincs közük az olasz kormány afganisztáni együttműködési tevékenységeihez.