Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oldás és kötés - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. április 11. 11:21

Háromhetes foglalkozás keretében sajátították el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái a munkabúvár feladatkörének ellátásához nélkülözhetetlen alapismereteket. Kiképzésüket az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szakemberei irányították.

MH_2022_4_borito

A sisakos munkabúvár-felkészítésnek hagyományosan az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárkiképző részlege ad otthont. A háromhetes foglalkozássorozat keretében a résztvevők a víz alatti szerelés alapjait tanulják meg; legutóbb az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészbúvárainak egy csoportja gyakorolta be Szentesen a legfontosabb szakmai fogásokat. Maguk a feladatok – például a fúrás, a vágás vagy a csavarozás – látszólag egyszerű mozzanatoknak tűnnek, amelyek egy kis kézügyességgel megáldott ember számára nem jelentenek különösebb kihívást. Mármint a szárazföldön, csakhogy a katonabúvároknak mindezeket a víz alatt kell elvégezniük.

– A feladat alapvetően a vízfelszín alatt végrehajtandó szerelés, pontosabban: oldható kötések kialakítása fán és fémen – mondja Molnár Viktor főhadnagy, a szentesi műszaki ezred búvárkiképző részlegének vezetője, majd hozzáteszi: a merülést megelőzően ezeket az ismereteket, teendőket a katonák a szárazföldön kellő alapossággal elsajátítják, illetve begyakorolják. A vízfelszín alatt ugyanis számos nehezítő körülmény lassítja a munkafolyamatot, például a felszerelés súlya vagy a korlátozott látás és mozgási szabadság.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 14-én megjelenő számában!