Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olvad a jég Mianmarban?

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 11. 11:54

Négy év óta először a mianmari fővárosba, Rangúnba érkezett vasárnap az ENSZ emberi jogi képviselője. Paulo Sergio Pinheirót, a világszervezet mianmari ügyekkel foglalkozó megbizottját 2003 novembere óta nem engedte be a dél-ázsiai országba a katonai junta.

Pinherio jelenlegi látogatásának célja, hogy felmérje, hány halálos áldozata volt az őszi tüntetések elleni megtorlásnak és hány embert vetettek börtönbe azóta. A diplomata mianmari vizitje addig tart, míg a Than Swe tábornok vezette juntától megkapja a küldetéséhez szükséges teljes támogatást.
A héten a miamari ellenzék őrizetben lévő vezetője, Aung Szan Szú Kji több mint három éve először találkozhatott pártja vezetőségével. A politikus Aung Kji nyugalmazott tábornokkal is megbeszéléseket folytatott: a rezsim őt jelölte ki az ellenzéki vezetővel való kapcsolattartásra jelölt ki, miután nemzetközi felháborodást váltott ki a buddhista szerzetesek vezette népi tiltakozó mozgalom brutális leverése.

A pénteki találkozók előzményeként a mianmari katonai kormányzat csütörtökön váratlanul bejelentette, hogy engedélyezi Szú Kji és pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) vezetőségének találkozóját. A Nobel-békedíjas Szú Kji ezzel párhuzamosan Ibrahim Gambari ENSZ-különmegbízott útján jelezte, hogy kész a politikai párbeszédre a juntával a nemzeti megbékélés érdekében.
Mianmarral foglalkozó külföldi szakértők előzőleg erőteljes kételyeiket hangoztatták azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki vezető és az NLD-vezetőség találkozójának engedélyezése valódi párbeszédet eredményezhet és érdemi politikai változásokat indíthat el a délkelet-ázsiai országban, mondván, a katonai junta bábuként mozgatja Szú Kjit és pártját a nemzetközi közösség követeléseinek kielégítése érdekében.