Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb orosz kémet fogtak a britek

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 11. 14:35

Oroszországnak kémkedő egykori brit katonatisztet vett őrizetbe a Scotland Yard. A The Sunday Telegraph beszámolója szerint Peter Hill, a hadsereg tartalékos állományú páncélos szakaszvezetője titkos katonai dokumentumokat próbált eladni az oroszoknak.

A brit elhárítás már figyelte a kémet, és a felkínált iratokért a Scotland Yard magát orosz ügynöknek kiadó egyik detektívje jelentkezett.

A legnagyobb brit konzervatív vasárnapi lap úgy tudja, hogy a Hill által eladni kívánt dokumentumok “kényes" katonai információkat tartalmaztak.

A The Sunday Telegraph közli a brit belső elhárítás (MI5) egyik minapi bizalmas leiratát is, mely arra figyelmezteti brit hadsereget, hogy az orosz hírszerzés nagy-britanniai aktivitása mit sem csökkent a hidegháború óta.

Az MI5 az idézett leirat szerint úgy tudja, hogy csak a londoni orosz nagykövetségen harminc, diplomatának álcázott hírszerző tiszt dolgozik, akiket már nem csupán a katonai technológia érdekel, hanem az EU-hoz, a NATO-hoz és általában a szövetségesekhez fűződő brit külpolitikai viszonyrendszer egésze is.

Jonathan Evans, az MI5 főnöke épp a múlt héten, egy nyilvános előadásban személyesen is kijelentette: jelenleg ugyanannyi orosz titkos ügynök dolgozik Nagy-Britanniában, mint a hidegháború idején, és az ő tevékenységük figyelése elvonja az energiát a terrorizmus elleni fellépéstől.

Evans hozzátette: nemcsak Oroszország, hanem “számos más állam is" jelentős erőfeszítéseket tesz “érzékeny" brit polgári és katonai technológiák ellopására, politikai és gazdasági hírszerzési adatok megszerzésére.