Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olyan, mint a legózás

Sok fiatal érdeklődik a katonai logisztika iránt

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. május 11. 10:37

A katonai logisztika akkor működik, ha mindig minden pontosan a helyén van és fontos, hogy a szakterület iránt érdeklődő fiatalok ezt a világot is minél jobban megismerjék.

Pályaorientációs, katonai logisztikai bemutató nap keretében öt középfokú tanintézmény csaknem háromszáz diákja látogatott el az MH Anyagellátó Raktárbázis Újszász utcai objektumába május 10-én, szerdán. A Magyar Logisztikai Egyesület és az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság közös szervezésében megvalósult rendezvény fő célja az volt, hogy a logisztikai tanulmányokat folytató fiatalok betekintést nyerjenek a Magyar Honvédség logisztikai alakulatainak mindennapi életébe, munkakörébe.

„Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalokkal minél szélesebb körben megismertessük a logisztika világát. Ennek részeként célunk, hogy a katonai logisztikát is közelebb hozzuk az érdeklődőkhöz” – mondta a honvedelem.hu kérdésére dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke, aki felidézte, az elmúlt évben mindösszesen közel félezer érdeklődő nyerhetett betekintést a katonai logisztika folyamataiba. „Az érdeklődés azóta sem csökkent, így idén tavasszal újra megrendeztük a pályaorientációs katonai logisztikai napunkat” – tette hozzá.

19_HSZ0257

Az ünnepélyes megnyitót követően a különböző logisztikus képességeket bemutató pontok várták a diákokat, akik három csoportra osztva tekinthették meg a honvédségi gépjárművek és egészségügyi szakemberek statikus bemutatóját, megismerhették és kipróbálhatták a Magyar Honvédségben használatos ruházati és személyi felszereléseket, valamint információkat kaphattak a haderő nyújtotta szolgálati lehetőségekről. Jelen volt az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred is, akik különböző szakanyagokkal, vegyivédelmi eszközökkel érkeztek a helyszínre, a földrajz és a térképészet iránt rajongókat pedig a HM Zrínyi Nonprofit Kft. katonatérképészeti bemutatója kötötte le. A foglalkozási helyeken túl a fiatalok a résztvevő katonai szervezetek felépítésével, feladataival, szerteágazó képességeivel, vetítésekkel kísért előadásokban ismerkedhettek meg a telephely aulájában.

„Egy éven belül már a harmadik rendezvényt sikerült megtartanunk, nagyon szeretnénk, ha minél több, nyelvet beszélő, a modern technikai eszközökhöz értő és azt kiszolgáló fiatal választaná a katonai pályát" – fogalmazott kérdésünkre Solymosi Ferenc ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka. „Mindenkinek fontos, hogy ezeket a diákokat megismertessük a katonai logisztikával, mert ez egy hatalmas terület. Az MH Anyagellátó Raktárbázis felelős a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium, valamint a háttérintézmények teljes központi ellátásáért, ugyanakkor egy ekkora szervezetnek a saját működését is tudnia kell biztosítania” – fűzte hozzá Kiss Zoltán alezredes, a katonai szervezet parancsnoka, hozzátéve, ezen felül részt vesznek a nemzetközi logisztikában is, hiszen 27 ország 54 helyőrségében vannak jelen különböző logisztikai feladatokkal.

05_HSZ9860

A bemutatott látványosságok mellett a szervezők arra is ügyeltek, hogy a programot interaktív feladatokkal tegyék izgalmasabbá. A VSZC Király Endre Technikum és Szakképző iskola két osztállyal érkezett az eseményre – tudtuk meg az intézményben logisztikát tanító Gyügyei Katalintól, aki elmesélte: tavaly októberben már részt vettek egy hasonló pályaorientációs napon, ami nagy sikert aratott a diákok körében.

„Idén is kaptunk egy felkérést, aminek nagy örömmel tettünk eleget, a Magyar Honvédség pedig egy 40 férőhelyes busszal támogatta a részvételünket” – mondta a pedagógus, hozzátéve, hogy a szakmai vizsgák előtt álló technikus osztályokban erősebb a katonai pálya iránti érdeklődés.

„Mivel édesapám kamionos, van rálátásom a fuvarozás és szállítmányozás területére, így célirányosan választottam a logisztikai irányt. Számomra izgalmas, hogy egy; a mindennapi életben nélkülözhetetlen területen dolgozhatom, legyen szó akár az élelmiszer vagy akár a katonai felszerelések szállításáról” – mondta Gál Vivien, a VSZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola tanulója.

Hasonlóan vélekedik a szintén ebben az oktatási intézményben tanuló Szabó András is. Mint mondta, számára a logisztika olyan, mint a legózás, mert ahhoz, hogy ez a terület működjön, mindennek pontosan a helyén kell lennie.

A program zárásaként az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság Helyőrségi Zenekarának műsorával és ebéddel vendégelte meg a résztvevőket a Magyar Honvédség.