Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos lett a tábornok

Szöveg: kitekinto.hu/honvedelem.hu |  2008. február 25. 11:02

Ilyen még nem fordult elő az orosz hadsereg történetében: egy kiemelkedően magas rangú tiszt követett el öngyilkosságot február 21-én. Viktor Vlaszov tábornok az irodájában lőtte agyon magát, nem sokkal a Nagy Honvédő Nap tiszteletére rendezett ünnepségek előtt. Vlaszov a védelmi minisztérium berkein belül a katonák elszállásolásáért felelt.

Az ügyészség bűnügyi vizsgálatot rendelt el az öngyilkosság ügyében. Bár a nyomozók szerint első megközelítésben megerősíthetőnek tűnik az önkezűség tézise, az eljárás során minden eshetőséget megvizsgálnak.

Az egyik moszkvai napilap közlése szerint az öngyilkosság előtti napon Vlaszov a védelmi miniszterrel, Anatolij Szerdzsukovval komoly vitát folytatott.

E találkozó részleteiről nem sokat tudunk; ugyanakkor azok, akik látták a tábornokot visszatérni a miniszteri kihallgatásról, arról számoltak be, hogy Vlaszov rendkívül levertnek, depressziósnak látszott. A katonai lakásügyek az elmúlt években nem virágoztak: Putyin elnök tavaly novemberben komoly intést fogalmazott meg a szolgálat felé, hogy igyekezzenek a határidőket tartani. Az adatok szerint közel 130 ezer katonai családnak nem jutott lakás, 2012-re azonban 102 ezer szolgálati lakás felhúzását tervezték.

Vlaszov nem hagyott búcsúlevelet maga után, éppn ezért a munkahelyi problémák mellett családi viszonyait is megvizsgálják majd a vizsgálat során.

CímkékNATOvizsga