Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sólyom László is kifejezte részvétét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 25. 10:58

Sólyom László köztársasági elnök részvéttáviratot küldtött Danilo Türknek a Szlovén Köztársaság elnökének Janez Drnov¹ek korábbi szlovén köztársasági elnök halála miatt.

Janez Drnovsek egykori szlovén államfő szombatra virradóra, ötvenhét éves korában, hosszan tartó betegséget követően hunyt el.

Sólyom László köztársasági elnök levélben fejezte ki részvétét:

“Miniszterelnökként majd köztársasági elnökként végzett tevékenységének nagy szerepe volt Szlovénia nemzetközi helyzetének megszilárdításában, politikai stabilizálásában, sikeres gazdasági fejlődésében, a szlovéniai demokratikus intézményrendszer kiépítésében. Irányítása alatt az ország elérte alapvető külpolitikai célkitűzéseinek megvalósulását, az Európai Unió és a NATO teljes jogú tagjává vált. Szívesen emlékszem vissza a 2005 novemberében tartott határtalálkozónk alkalmával folytatott megbeszélésünkre. Személyesen is nagy rokonszenvvel kísértem darfúri és más nemzetközi kezdeményezéseit." – írta a levélben

Drnovsek egy évig, 1989 májusától 1990 májusáig ellátta az államfői funkciókat is, ő volt Jugoszlávia történetében az elnökség legfiatalabb elnöke.

Az ország egyik legnépszerűbb politikai személyisége volt, aki segített abban, hogy Szlovénia elnyerje függetlenségét, majd az európai uniós és a NATO-tagságot.

Államfői mandátuma tavaly december 22-én járt le.

A második elnöki periódusért – feltehetően romló egészségügyi állapota miatt – nem szállt versenybe.

A politikusnak 1999-ben eltávolították egyik veséjét, amelyen rákos daganat keletkezett.

2005-ben nyilvánosságra hozta, hogy az orvosok 2001-ben áttétet állapítottak meg a tüdején és máján.

Közölte, nem vesz igénybe gyógykezelést, inkább egészséges életmódot folytat és diétázik.

A fővárosból, Ljubljanából egy távoli faluba költözött, ahol csak egészséges, húsmentes ételeket és maga sütötte kenyeret fogyasztott.