Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feladat a tartalékosklubok erősítése

Szöveg: Demeter Ferenc |  2012. május 14. 19:32

Szegeden tartott kihelyezett ülést május 12-én, szombaton a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) elnöksége. A tanácskozás középpontjában a tartalékosklubok jelenlegi helyzete, valamint a kluboknak a fiatalok honvédelmi nevelésében betöltött szerepe állt. Az értekezleten részt vettek azoknak a térségeknek a polgármesterei, iskolaigazgatói és tanárai, ahol valamilyen formában már jelenleg is működik tartalékos katonai klub.

A vitaindító előadást a Matasz elnöke, dr. Czuprák Ottó tartotta. Hangsúlyozta: a szeminárium fő célja, hogy a megjelent megyei vezetők véleményt cseréljenek, valamint megismerjék egymás lehetőségeit, eredményeit a tartalékosklubok működtetésében. Mint kifejtette: a sorkötelezettség megszűnésével a fiatalok honvédelmi nevelése eltűnt a társadalomból, ezért a tartalékosszervezeteknek egyfajta társadalmi igényt kell kielégíteniük. Kiemelte: ezt az igényt kell felvállalniuk a Matasz-hoz tartozó szervezeteknek.

1595935809
A Matasz elnöke előadásában hangsúlyozta: fontos, hogy újra értékké váljon a becsület, a hazaszeretet és a bajtársiasság. Ebben a szövetség hídszerepet tölthet be a társadalom és a mindenkori katonai vezetés között.

Czuprák Ottó kiemelte azt is, hogy a tartalékosszervezeteknek jelen kell lenniük a közéletben, meg kell mutatni magukat a különféle helyi programokon és ünnepségeken. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy minél több településen alakuljanak meg az általános vagy szakági szerveződésű tartalékos katonai klubok.

Az elnök külön foglalkozott a klubok feladataival is, kiemelve az aktív közéleti szerepvállalást, a honvédelmi orientációs felkészítést, a honvédelmi oktatást, honvédelmi versenyek szervezését, a humanitárius segítségnyújtást.

A szeminárium következő részében a Csongrád megyei tapasztalatokról pedagógusok és klubvezetők adtak számot. Algyő, Mindszent és Ruzsa képviselői egyetértettek abban, hogy a fiatalokat a tartalékosklubok munkájába nagyon nehéz bevonni. Vannak klubok, ahol a fiatalokat szülőkön keresztül lehetett csak elérni.

A rendezvénynek helyszínt biztosító kollégium igazgatója, Kocsis István tartalékos őrnagy felszólalásában úgy fogalmazott: „testközelből" látja és érzékeli a fiatalok viszonyát a honvédelmi neveléshez, a tartalékos szolgálathoz.

Dr. Vass László határőr alezredes az általa vezetett tartalékosklubban a honvéd hagyományőrzést helyezte a középpontba, hiszen – mint elmondta – ezzel lehetett megfogni a fiatalokat. Hozzátette: nagyon sok helyre hívják őket, és a fiatalok szívesen vállalják a rendezvényekkel járó kötelezettségeket is. Minden nyáron szerveznek honvédelmi tábort, ahol egy hét laktanyai bentlakásos rendszerben naponta tartanak katonai kiképzést.

1595935809
A csongrádi tartalékosklubok bemutatkozását követően a szakemberek vették át a szót. Szabó Zoltán őrnagy a KatonaSuli-programról adott részletes tájékoztatást. Győrössy Ferenc nyugállományú altábornagy az Önkéntes Védelmi Tartalékos Rendszerről tartott tájékoztatójában hangsúlyozta: a tartalékosok egy esetleges katasztrófa esetén a honvédelmi vezetés rendelkezésére állnak az élet és a vagyoni javak mentésében.

Vanyúr Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka az önkéntes műveleti tartalékosok főbb feladataival és jelentőségükkel foglalkozott. Kiemelte: a most regisztrált önkéntes tartalékosok lesznek azok, akik egy adott helyzetben a rendszerbe kerülőket kiképzik és felkészítik őket feladataik ellátására.

A szimpóziumon felszólalt prof. dr. Antonio Del Fabro, az Alpesiek Nemzeti Társasága elnöke is, aki ismertette szervezetük felépítését, céljaikat és
tevékenységüket. Kiemelte: a társasághoz már több mint nyolcvan
szervezet tartozik, s a jelenlegi taglétszámuk több mint háromszázezer.

Fotó: A szerző felvételei