Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes tartalékosok katonai esküje

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. december 15. 12:07

December 14-én Veszprémben, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred laktanyájában negyvenhat önkéntes tartalékos tett ünnepélyes katonai esküt. A fogadalmat követően aláírták az eskü szövegét és ezzel hivatalosan is elvállalták az önkéntes tartalékos szolgálattal járó kötelezettségeket.

Az önkéntesek az ünnepi eseményre az ezred csapatművelődési otthonába gyűltek össze. A csapatzászló, valamint az elöljáró fogadását követően, a tartalékosok a Himnusznak tisztelegtek. A ünnepségen megjelenteket Turzó Lajos alezredes, az ezred törzsfőnöke köszöntötte.

Turzó alezredes ünnepi beszédében elmondta: a honvédség történelmében a katonai eskü mindig fontos szerepet töltött be. Sok olyan történelmi példa van, amikor a katonák a hősiességüket, bátorságukat az esküjükből merítették és áldozták fel az életüket a hazáért. A törzsfőnök kiemelte: az eskü a katonáknál mindig is különleges szerepet töltött be, mert az abban foglaltakat az esküt tevők nagyon komolyan gondolták. A legtöbb esetben a katona a hazára és a csapatzászlóra tett fogadalmat. A csapatzászló ezért az ott szolgálók becsületét is jelképezte és annak elvesztése szégyen volt a katonákra, ami egyben a katonai alkulat végét is jelentette.

A törzsfőnök beszédében leszögezte: most esküt tevők nem állnak ismeretlenként szemben egymással, mert már több éve együtt dolgozhattak. Mint mondta, bízik benne, hogy ez a közös munka a jövőben is megmaradhat.

Beszéde végén kiemelte: „Az esküjüket követően önök a Magyar Honvédség önkéntes tartalékosai lesznek. Köszöntöm önöket ebben a szervezetben!"

A katonai eskü szövegét Nagy Béla nyugállományú alezredes mondta előre, majd a fogadalmat tevők aláírták az eskü szövegét.
Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult.

 

Fotó: a szerző felvételei