Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes védelmi tartalékosok esküje Győrben

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2010. december 24. 18:31

Győrben készen állnak az önkéntes védelmi tartalékosok, hogy januártól átvegyék a katonai objektumok őrzését. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában december 22-én 69-en tettek katonai esküt, melynek eredményeként január 1-től a Magyar Honvédség önkéntes védelmi tartalékos állományú tagjaivá válnak.

A jövőben a laktanyák és egyéb fontos katonai objektumok őrzését a polgári őrző-védő cégek helyett katonákkal kívánja megoldani a honvédelmi tárca. Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a Magyar Honvédség új tartalékos rendszerét kialakító törvénymódosítást. A változtatás önkéntes jelentkezés alapján teszi lehetővé műveleti és védelmi tartalékosok toborzását. A védelmi tartalékosok katonai esküjüket követően határozatlan idejű szerződésben vállalták, hogy a tényleges önkéntes védelmi tartalékos katonai szolgálatuk során a Magyar Honvédség igényei szerint közreműködnek a honvédelmi szempontból kiemelten fontos infrastruktúra őrzés-védelmi feladatainak ellátásában.

A tartalékosok az elmúlt napokban – az ezred kijelölt állományának vezetésével – intenzív katonai kiképzésen vettek részt, mely keretében felelevenítették általános katonai ismereteiket, valamint lövészetet hajtottak végre.

Az ezred Művelődési Otthonában a december 22-én került sor az ünnepélyes eskütételre, mely a csapatzászló, majd az elöljáró fogadásával vette kezdetét.

1595911842
A rendezvényen megjelent Bozsóki Attila mérnök alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese, Fegyveres László alezredes törzsfőnök, valamint Papp István, a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei elnöke. A Himnusz eléneklése után Bozsóki alezredes ünnepi beszédében hangsúlyozta: „A katona a történelem folyamán mindig egy cél, egy eszme, egy nemzeti érzés érdekében harcolt. Cselekedetét mindig is áthatotta egy érzelmi kötődés, egy elhivatottság, egyfajta kötelességtudat".

Az alezredes felhívta az állomány figyelmét, hogy érezzék át önkéntes tartalékos katonává válásuk jelentőségét, a letett katonai esküjük szellemében végezzék jövőbeni feladataikat a Magyar Köztársaság állampolgárainak megelégedésére. Ezt követően az elöljárók és a csapatzászló előtt 69 fő tette le katonai esküjét.

A Szózat elhangzása, majd a csapatzászló elvezetése után az önkéntes védelmi tartalékosok aláírták az eskü írott változatát.

Az állomány első váltása december 31-én reggel veszi fel először a szolgálatot az ezred laktanyájában.

1595911842
1595911843
 

Fotó: Körmendiné Auer Éva törzsőrmester