Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Önök a szárazföld ökle”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. július 29. 11:47

A harckocsizók védőszentje, Szent Kristóf napja alkalmából tartottak fegyvernemi napot a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál, július 28-án.

A rendezvényen felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét. „A fegyvernem megalakulásának kezdete óta a harckocsizó katonák mindig arra törekedtek, hogy a lehető legmagasabb színvonalon lássák el feladatukat, a haza szolgálatát. A fekete barettes katonák a fegyvernem feladatai mellett kiemelkedően helytálltak a migrációs válság-, valamint a koronavírus okozta járványügyi helyzethez kapcsolódó feladataik során. Napjainkban, amikor hazánk és Európa biztonsági helyzete alapvetően megváltozott, miközben a közvetlen szomszédunkban már közel másfél éve dúl a háború, önök továbbra is azzal az elszántsággal, elhivatottsággal végzik napi szolgálatukat, ahogyan azt eddig is tették” – állt a levélben. Mint írták: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kiemelt területe a szárazföldi haderőnem, ezen belül is a páncélos technikához kapcsolódó fejlesztés. „A Leopard 2A4HU harckocsik segítségével lehetővé vált, hogy a rövidesen érkező, világszínvonalú Leopard 2A7HU harckocsikat egy tökéletesen felkészült, motivált, a magyar egyenruhára mindig büszke harckocsizó állomány vegye használatba.”

01_HSZ9728

Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese az ünnepelt állományhoz fordulva hangsúlyozta: napjainkra e fegyvernem harcmezőkön betöltött szerepe – markáns, igazi erőt képviselve – megkérdőjelezhetetlen. „Mondhatjuk úgyis, hogy önök a szárazföld ökle.” Hozzátette: az állomány számára minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a mostani meglévő tudásukat, szakértelmüket még magasabb szintre emeljék annak érdekében, hogy még jobban tudják teljesíteni szent kötelességüket, a haza védelmét.

A köszöntő gondolatokat elismerések átadása követte, majd Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokának ünnepi beszédét hallhatták a megjelentek. „A harckocsizó fegyvernemnél önök egy olyan időszakban teljesítenek szolgálatot, amikor a történelmi jelentőségű haderőfejlesztés eredményeképpen olyan technikai eszközzel lesznek hamarosan felszerelve, amely a világ élvonalába tartozik” – fogalmazott a parancsnok, a Leopard 2A7HU harckocsikra utalva.

19_HSZ0574

A fegyvernemi napot a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj dinamikus mozzanata zárta. A közönség megtekinthette egy T-72-es közepes harckocsi és egy Leopard 2A4HU harckocsi bemutatóját.

A tatai harckocsizó története hetvenhárom évvel ezelőtt kezdődött, amikor a mai dandár jogelőd szervezete 1950-ben megalakult. A 17. Önálló Nehézharckocsi és Rohamlöveg Ezred Székesfehérvárról először 1951-ben Sárbogárdra, majd 1953-ban Bajra, onnan pedig 1957-ben – immár a 25. Harckocsi Ezredként – települt át Tatára.

Címkékharckocsi