Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főszerepben a vitorlázás

Honvédelmi tábor Balatonakarattyán

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. július 29. 11:56

„A nagy érdeklődés miatt jövőre már öthetesre bővítik a honvédelmi vitorlás tábort az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban” – árulta el Schucha Ádám őrnagy, az MH 7. Területvédelmi Ezred 31. Draganits Ferenc Területvédelmi Zászlóalj (31. TVZ) parancsnoka, a programsorozat ötletgazdája és vezetője. A táborban ötnapos foglalkozásokkal várják a 15-18 éves korosztályt Balatonakarattyán.

Már felszerelték a vitorláshajókat és gondosan előkészültek a feladatra a táborozó gyermekek, amikor a reggeli órákban megérkeztünk a balatonakarattyai tópartra. A könnyű hajók vízre tétele után vitorlásbemutatóra indultak a tábor résztvevői, akiket a pénteki „látogatói” napon a hozzátartozóik – szüleik, nagyszüleik, testvéreik – is felkerestek. Schucha Ádám őrnagy, a tábor koncepciójának egyik kidolgozója még a kikötőparton elmondta: hat évre tekint vissza maga a balatoni táboroztatást, de az első két évben még nem vitorlás tematikájú, hanem harcos tábort szerveztek a Balaton-parton.

„Az idei a negyedik év, amikor már vitorlástábort tartunk, de egyre bővülő létszámmal. Nem csak a táborok száma ugrott meg, hanem a jelentkező gyermekek létszáma is. Először egyheteset tartottunk, aztán a következő évben már kétheteset, idén pedig négy ötnapos tábort indítottunk. Ma a második etap zárja a tábori élményeit” – magyarázta a Veszprém vármegyéből származó, jelenleg Balatonkenesén élő Schucha Ádám őrnagy. Már a kicsit szeles, 23–24 Celsius-fokos hőmérsékletű nyíltvizet szeltük, amikor a szervezőtől megtudtuk: idén százhúsz gyermek vesz részt a vitorlás táborokban. „Sokat mond a tábor színvonaláról, hogy rengeteg a visszatérő vendégünk, és biztos forrásból tudjuk, hogy kimondottan a táborok hatására többen hivatásos szerződés és tartalékos katonák lettek az elmúlt időszakban. Ez minőségileg mutatja, hogy milyen tábort rendezünk” – jegyezte meg. Hozzátette: a gyermekeket a Magyar Honvédség öt katonája felügyeli, programjukról ők gondoskodnak, a vitorlásoktatást a Balatonfüredi Yacht Club képzett oktatói közül turnusonként két szakember végzi.

Vitorlas_Honvedelmi_tabor_20230728_06 copy

A táborlakók időközben megmutatták, hogy mit tanultak a honvédségi üdülő területén az elmúlt napokban, komplex bemutató során úgynevezett kötött vízipályán szemléltették tudásukat. A tábor az ország egész területéről fogadott diákokat: a huszonkilenc érdeklődő túlnyomórészt civil hátterű, tavaly óta pedig már kadétok is részt vesznek az ötnapos táborozásban. Érdekesség, hogy idén a lányok aránya sokkal magasabb, mint a korábbi években. „Kizárólag biztos úszótudással vehetnek részt a fiatalok a táborban. Viszont kétségkívüli előny, hogy előzetes vitorlástudás nem szükséges, mert a gyermekek az elméleti háttér elsajátítása után napi négy, vitorla alatt töltött órában sajátíthatják el a sportvitorlázás gyakorlati alapjait” – részletezte a zászlóaljparancsnok, aki maga is két gyermek édesapja.

A fiatalok érdeklődésünkre felidézték: az első napon megkapták egyéni felszerelésüket, majd kialakították a tábor bázisaként szolgáló sátortábort, egyúttal részletes eligazítást kaptak a tábor szabályairól, illetve tűz-, munka- és balesetvédelmi oktatáson vettek részt. A folytatásban az iskoláskorúak a zászlófelvonást követően előadást hallgathattak az elkövetkező napokról, a Magyar Honvédségről és a 31. Draganits Ferenc Területvédelmi Zászlóaljról. Az első napon az ebéd után már egyből a vitorlázásé volt a főszerep: egy óra elmélet után három óra gyakorlati feladatot hajtottak végre. „A fiatalok a hétfői kimerítő nap után kicsit fáradtan, de komoly érdeklődéssel várták a második napot. Minden reggel frissítő tornával indult, amely ráhangolta őket a nap hátralévő részére, mert a vitorlázás mellett például gyalogtúrával, katonai feladatokkal (többek között menetgyakorlattal, íjászattal, airsoft lövészettel és a népszerű természetbarát hobbival, a geocachinggal), különböző sportfoglalkozásokkal, valamint a Balatonakarattya elnevezésű hadihajón történő hajókázással készültünk nekik” – említette Schucha őrnagy, aki értékelésében arra is kitért, hogy a táborozók szabadidejükben a társas programokat, a balatoni fürdőzést részesítették előnyben.

Vitorlas_Honvedelmi_tabor_20230728_17 copy

A táborzáró nap nyilvános része katonai bemutatóval ért véget: a fiatalok – egyenruhában, kezükben gumikarabéllyal – alakzatban futottak, kúszófolyosón mutatták meg rátermettségüket, airsoft fegyverekkel lőttek célba, közös felülést és fekvőtámaszt prezentáltak, valamint a sebesültszállítás, a kötélhúzás, a vízbe gázolás és a homokba kúszás terén szerzett ismereteiket és tudásukat is megcsillogtatták.

A rendezvény díjak átadásával, közös ebéddel, majd a táborzászló ünnepélyes levonásával ért véget.