Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óriási szükség van a déli határ védelmére

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Országgyűlés Sajtóiroda |  2021. április 12. 20:06

Egyre nagyobb az illegális migrációs nyomás a déli határon - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az Országgyűlés április 12-i ülésén.

OGY_210412_7194

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában Földi Attila országgyűlési képviselő intézett kérdést a déli határ védelmével kapcsolatban a honvédelmi miniszternek. A tárca képviseletében Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes válaszolt.

Mint mondta, a magyar emberek mindig, minden körülmények között számíthatnak a Magyar Honvédségre. A katonák a járványhelyzetben több helyszínen - többek között - a kórházakban, az oltópontokon, a közterületi járőrfeladatokban is jelen vannak, ezek mellett kiemelt feladatuk a déli határszakasz védelmének biztosítása, amelyet a rendőrökkel együtt sikeresen őriznek.

OGY_210412_7146

Németh Szilárd elmondta, hogy a Parlament 2015-ben felhatalmazást adott a déli határon a műszaki és jogi határzár létrehozására, amely nem csak a magyar emberek, de – lévén schengeni határszakasz - az egész Európai Uniót is védi az illegális migrációtól. Hozzátette: a brüsszeli bürokrácia egyedül hagyta Magyarországot a határvédelmi küzdelemben, hiszen az Unió felfüggesztette a Frontex, az EU-s határvédelmi ügynökség tevékenységét hazánkban.

Az államtitkár válaszában arra is rámutatott, hogy a migrációs nyomás a tavalyi egész éves statisztikák és az idei év első három hónapjának adatai alapján ugrásszerűen növekszik a déli határon. Mint mondta, ha ez a tendencia folytatódik, az év végére mintegy százezer migráns próbál majd illegálisan bejutni Magyarország, egyben az Európai Unió területére, éppen ezért változatlanul óriási szükség van a határzárra, amelyet a rendőrökkel együtt a Magyar Honvédség katonái védenek.