Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örmények kitoloncolásával fenyegetőzik Erdogan

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 18. 6:31

Az országában élő örmények egy részének kiutasításával fenyegetőzik a török kormányfő azután, hogy a közelmúltban két állam parlamentje népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalom területén élő örmények tömeges halálát az I. világháború alatt. Recep Tayyip Erdogan szerint e parlamenti döntések elsősorban maguknak az örményeknek ártanak.

Az amerikai kongresszus külügyi bizottsága és a svéd törvényhozás népirtásnak nevezte több százezer (Jereván szerint másfél millió) örmény erőszakos halálát. E két határozat jelentős mértékben megterhelte a két ország Ankarához fűződő viszonyát. Törökország – az Oszmán Birodalom jogutóda – ugyanis váltig tagadja, hogy népirtás történt volna; szerinte háborús áldozatokról van szó, akiknek a száma legföljebb 200 ezer volt.

Recep Tayyip Erdogan a BBC török adásának nyilatkozva kijelentette: a parlamenti döntések elsősorban maguknak az örményeknek ártanak.

“Országom területén mintegy 170 ezer örmény él, ám közülük csak 70 ezer az én (állam)polgárom. A többiek csak átmenetileg tartózkodnak nálunk… Ha úgy adódik, azt fogom mondani ennek a százezernek: gyerünk haza a ti országotokba. Ezt fogom tenni. Hogy miért? Õk nem az én polgáraim. Nem vagyok köteles megtűrni őket az országomban" – fogalmazott Erdogan a BBC-interjúban, amelyből szerdán idéztek részleteket török újságok.

Címkékjog