Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz-amerikai drogellenes hadműveletek Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 8. 8:13

Oroszország és az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban újabb sikeres közös akciókat hajtott végre Afganisztánban droglaboratóriumok ellen – jelentette be április 7-én, csütörtökön Viktor Ivanov, a Kábítószer-forgalmat Ellenőrző Szolgálat (FSZKN) igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy az akciókban Tádzsikisztán is részt vett, s hogy a laboratóriumokat az afgán rendőrség semmisítette meg.

Ivanov beszámolója szerint tavaly december 17-én és 18-án, valamint idén február 17-én és 22-én hajtottak végre különleges hadműveleteket, amelyek során 1400 kilogramm heroint, 300 kilogramm ópiumot és 4,5 tonna morfint semmisítettek meg, és elkoboztak nagy mennyiségű laborfelszerelést és fegyvert, továbbá több műholdas telefont.

Ivanov kifejtette, hogy a kábítószereket Oroszországba szánták, s az illetékes orosz szervek az oroszországi kereskedőktől jutottak el a láncolatot végigkövetve az akciókhoz szükséges adatokhoz.

Az első ilyen közös hadművelet tavaly október 28-án volt, s az együttműködés az orosz, amerikai és afganisztáni hatóságok között a Medvegyev-Obama elnöki bizottság kábítószer-ellenes munkacsoportjának keretei között működik.

Az FSZKN legutóbb közzétett hivatalos adatai szerint a drogfüggők száma Oroszországban legalább ötmillió, szinte mindannyian az Afganisztánból érkező heroin rabjai, és évente több tízezer fiatal ember veszti életét kábítószerezés, vagy annak következményei folytán.