Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csipre cserélték a stoppert

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. április 8. 7:46

Első alkalommal alkalmaztak szuperpontos időmérést a Magyar Honvédség mezei futóbajnokságainak történetében: a versenyzők egy kis csipet erősítettek a cipőfűzőjükre, ami aztán a rajt pillanatában aktivizálódott, a célon áthaladva pedig századmásodperc pontossággal küldte a jelet a versenybíróság számítógépére. Óvás nem volt, abszolút győztesként a Honvéd Vezérkar főnöke által adományozott vándorserleget a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem csapata vitte haza, második helyen az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred végzett, bronzérmes pedig a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár lett.

1595916655
Huszonöt alakulat 580 sportolója állt rajthoz a Magyar Honvédség 2011. évi mezei futóbajnokságán Szolnokon, a szandaszőlősi sportreptéren. A versenyzőket a házigazdák nevében Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka köszöntötte, majd egy rövid bemelegítés után elindították a mezőnyt.

Gyakorló öltözetben 3000 métert, sportruhában 6000 métert kellett futni, a 4×1000 méteres fegyveres váltóban pedig a „stafétabot" gyakorló karabély volt.

Sipos Sándor ezredes, az MH Műveleti és Doktrinális Központ parancsnok-helyettese gyerekkora óta sportol, most 6000 métert küzdött le. A honvedelem.hu kérdésére elmondta: kíváncsi volt rá, hogy az ötven éven felüli katonatársai mezőnyében mennyire bírja tartani a többiek által diktált iramot. Elégedett a teljesítményével: 28 perc alatt teljesítette a távot. Egyébként a Honvéd Auróra Sportegyesület futó szakosztályának a tagja. Minden alkalmat kihasznál arra, hogy tornacipőt húzhasson, a hétvégén például félmaratont fut Budapesten.

Megtaláltuk a verseny legidősebb részvevőjét is: Szapek Béla főtörzsőrmester 1953-ban született, az MH Támogató Dandár szállító rajparancsnoka, a főkarmester gépkocsivezetője, a Honvéd Sas-hegy SE aktív versenyzője. Neki is sikerült 6000 méteren 28 percen belül célba érkeznie. Persze alaposan készült erre a versenyre: vasárnap, edzésképp körbefutotta a Velencei tavat.

Dr. Eleki Zoltán alezredes, a Honvéd Vezérkar testnevelő főtisztje, a verseny ellenőre elismeréssel szólt a résztvevők nagy létszámáról, amit a honvédségen belüli szemléletváltásnak tekint: a katonák eljutottak oda, hogy egymást „viszik le" a sportpályára. Megértették, hogy a saját érdekük a minél jobb fizikai felkészültség. De ezen a versenyen nemcsak mennyiségi, hanem minőségi növekedést is tapasztalt, nagyon szép sportteljesítmények születtek. Úgy látja, hogy most keményen készültek a csapatok, nem csak úgy „beestek" a rajthoz. A verseny ellenőre hozzátette: a közelmúltban megalakult Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség nagy hangsúlyt fektet a katonák fizikai állapotára, a testnevelés kiképzésre és az ehhez kapcsolódó versenyekre.

A rendezők, Molnár Imre őrnagy, a helikopterbázis sporttisztje és segítői munkájában sem talált hibát, a terepet is ideálisnak értékelte. Ráadásul sérülés sem történt, legfeljebb a nagy hajtásban néhány sportoló sarkáról jött le a bőr.

A verseny zárása és az eredményhirdetés után Juhász István ezredes, a Honvéd Vezérkar megbízott kiképzési csoportfőnöke elismerően szólt a mezei futóbajnokságról. Beszédében tolmácsolta dr. Benkő Tibor vezérezredes köszönetét és jókívánságait a verseny szervezésében, lebonyolításában részt vállaló valamennyi szervezőnek, csapatvezetőnek, testnevelőnek, a különdíjakat felajánló és átadó parancsnoknak és közreműködőnek.

Juhász ezredes külön köszönetét fejezte ki Lamos Imre dandártábornoknak, aki a futóbajnokság házigazdájaként színvonalasan és profi módon biztosította a Magyar Honvédség 2011. évi, első kiemelkedő sportrendezvényét. Kiemelte, hogy a közelmúltban megalakult Kiképzési Csoportfőnökség eltökélt szándéka, hogy nagy hangsúlyt fektet a katonai sport, a katonák fizikai kondíciójának fejlesztésére területén is. „Minden egyes tevékenység, képesség alapja a katonáink, tisztjeink egyéni kiképezettsége, magas szintű fizikai felkészítettsége, állóképessége. Továbbra is ez az elvárás és a követendő példa!" – mondta Juhász István ezredes.

1595916656
A 2011. évi MH-szintű mezei futóbajnokságon az alábbi eredmények születtek:

3000 méter, gyakorló öltözetes futás, férfi, 35 év alattiak kategória:

1.: Kenyó Ferenc tizedes, MH 25. Klapka György Lövészdandár
2.: Bódis Tamás tizedes, MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj
3.: Bukta Zoltán főtörzsőrmester, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

6000 méter, sportöltözetes futás, férfi, 35 év alattiak kategória:

1.: Róth Balázs főhadnagy, MH 25. Klapka György Lövészdandár
2.: Papp Artúr honvédtiszt-jelölt, MH Ludovika Zászlóalj
3.: Liszkai Dávid honvédtiszt-jelölt, MH Ludovika Zászlóalj

4×1000 méter, fegyveres váltó, férfi, 35 év alattiak kategória:

1.: MH 25. Klapka György Lövészdandár
2.: MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred
3.: MH Ludovika Zászlóalj

3000 méter, gyakorló öltözetes futás, férfi, 35 év felettiek kategória:

1.: Avar András százados, MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj
2.: Török Krisztián szakaszvezető, MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred
3.: Szilágyi Levente százados, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

6000 méter, sportöltözetes futás, férfi, 35 év felettiek kategória:

1.: Major Tamás szakaszvezető, MH 25. Klapka György Lövészdandár
2.: Jáger Péter főtörzsőrmester, MH 5. Bocskai István Lövészdandár
3.: Kiss Attila őrnagy, MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

1595916656
4×1000 méter, fegyveres váltó, férfi, 35 év feletti kategória:

1.: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred
2.: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis
3.: MK Katonai Felderítő Hivatal

3000 méter, gyakorló öltözetes futás, női egyéni verseny:

1.: Kozák Piroska főhadnagy, MH Támogató Dandár
2.: Berdár Viktória honvédtiszt-jelölt, MH Ludovika Zászlóalj
3.: Lengyel Ildikó honvédtiszt-jelölt, MH Ludovika Zászlóalj

6000 méter, női egyéni verseny:

1.: Svéd Amelita százados, Honvédelmi Minisztérium
2.: Farkas Erika törzsőrmester, MH 25. Klapka György Lövészdandár
3.: Szabó Krisztina százados, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

4x1000 méter, fegyveres váltó, női csapatverseny:

1.: MH Ludovika Zászlóalj
2.: MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred
3.: MH 25. Klapka György Lövészdandár

Összesített eredmény:

1.: MH Ludovika Zászlóalj
2.: MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred

3.: MH 25. Klapka György Lövészdandár

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Dévényi Veronika