Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington szerint patthelyzet alakult ki Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 8. 7:04

A líbiai polgárháborúban patthelyzet alakult ki – jelentette ki csütörtökön washingtoni szenátusi meghallgatásán Carter Ham tábornok, az amerikai erők afrikai parancsnokságának vezetője. „Egyetértenék ezzel a megállapítással, a jelenleg a terepen kialakult helyzettel kapcsolatban” – jelentette ki Ham az amerikai felsőház fegyveres szolgálatokat ellenőrző bizottságában arra a felvetésre, hogy holtpontra jutott-e a líbiai belharc.

Ham tábornok – aki a Líbia elleni hadműveletek irányítója volt addig, amíg a NATO-hoz került át a parancsnokság – nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok egy esetleges nemzetközi szárazföldi katonai kontingens részeként csapatokat küldjön a felkelők támogatására.

A katonai vezető ugyanakkor rámutatott, hogy a szárazföldi amerikai jelenlét kikezdhetné a Líbia ellen létrehozott jelenlegi koalíciót, mert megnehezítené az arab országok részvételét és támogatását. (Barack Obama elnök korábban többször kijelentette, hogy amerikai katonai bakancsok nem érintik majd Líbia földjét, ám utóbb kiderült, hogy jóváhagyásával kisebb CIA-egységek behatoltak az észak-afrikai országba.)

Carter Ham szerint a hadművelet azóta jutott holtpontra, hogy a NATO vette az irányítást, és ez valószínűleg így is marad. A The Washington Times csütörtöki számában szerint egyébként a líbiai felkelők Törökországot vádolják a NATO-légi csapások akadályozásával, ami miatt a héten Bengáziból visszafordítottak egy élelmiszert és gyógyszersegélyt szállító török hajót és megtámadták a török konzulátus épületét is. Ankara eközben közvetítő szerepet igyekszik betölteni a lázadók és Tripoli között.

Ham tábornok elmondta, hogy az amerikai haderő rendszeresen AC-130-as csatarepülőgépeket bocsát a NATO-erők rendelkezésére, amihez nincs szükség a nemrégiben bevezetett engedélyezési folyamat végigjárására. Az amerikai erők amerikai parancsnokságán keresztül, az amerikai védelmi miniszter engedélyével azonban a szövetség olyan más légicsapásmérő eszközöket is igénybe vehet, mint a „páncélosölő" A-10-es Thunderbolt csatarepülőgép. Ham tábornok gyorsnak nevezte az engedélyezési folyamatot.

A parancsnok szerint az AC-130-asok és az A-10-esek bevetését az elmúlt napokban a kedvezőtlen időjárás, valamint a mobil líbiai föld-levegő rakéták bevetésének veszélye akadályozta. Ham szerint ezek a tényezők hozzájárultak a patthelyzet kialakulásához.

Az amerikai gépek a bevetett NATO-gépeknek mindössze 15 százalékát adják, amióta a szövetség vette át a légtérzár fenntartásának irányítását.

CímkékNATOrakéta