Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz BMP-ket vásárol Görögország?

2007. december 12. 11:31

Több, mint négyszáz darab, orosz gyártmányú BMP-3 típusú lövészpáncélos harcjármű beszerzését tervezi Görögország. Mégpedig darabonként négymillió dolláros áron.

A szóban forgó típus a BMP-3M, melyet új páncéltoronnyal és motorral is felszereltek. A jármű elektronikája igen korszerű, automata tűzvezérlő rendszerrel, valamint a fegyverkezelőt segítő hőképalkotó és lézeres világítóberendezésekkel is rendelkezik

A jármű páncélzata a 12,7 milliméteres gépfegyverek ellen is hatékony védelmet nyújt, de a lánctalpas robbanásálló páncélzattal is felszerelhető. A legénység kényelmét pedig a beépített légkondicionáló szolgálja.

A BMP-3 a maga 19 tonnájával egy könnyű járműnek számít összehasonlítva nyugati megfelelőivel, például az amerikai M2Bradley-vel, ami nem kevesebb, mint 31 tonna súlyú. Mindkét jármű legénysége három katonából áll – parancsnok, járművezető, fegyverkezelő -, de a BMP-3 maximum hét katonát képes még szállítani. Igaz, nem éppen a legkényelmesebb körülmények között. Az eredeti BMP-3 – amely már 15 éve van az orosz hadsereg rendszerében – az 1970-es évekbeli BMP-k továbbfejlesztett változata, de a benne utazók kényelme még ma sem a legideálisabb. Az oroszok abban a hitben fejlesztették ki a járművet, hogy a kisebb mérete miatt nehezebb lesz eltalálni, és az előállítási költségek (melyet igazából csak a kiegészítő elektronikai és egyéb berendezések beépítése emel meg) is kedvezően alakulnak.

Görögország az 1990-es évek óta már több mint egy milliárd dollárt költött orosz légvédelmi rendszerekre és harckocsik elleni rakétákra.

(Forras: haborumuveszete.hu)