Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz helikopterek Afganisztánnak – amerikai pénzből

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / ITAR TASSZ |  2012. január 2. 18:26

Oroszország átadta Afganisztánnak az első kilenc Mi-17V5 típusú többcélú helikoptert. Afganisztán összesen 21 darab forgószárnyast kap, amelyből a még hátralévő 12 darabot a Kazanyi helikoptergyárban fogják megépíteni 2012 végéig.

A Mi-17V5 helikopterek mellett Afganisztán tartalék alkatrészeket, földi kiszolgáló berendezéseket, fegyvereket és technikai szolgáltatásokat is kap.

Az Afganisztánnak szánt 21 darab Mi-17V5 típusú helikopterekről 2011. május 26-án írták alá a megállapodást. A szerződést – amelynek értéke 375 millió dollár – a vásárlást finanszírozó Egyesült Államok hadseregének szárazföldi parancsnoksága írta alá.

Orosz hírügynökségi információk szerint napjainkban az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat az orosz Roszoboronexport céggel további 18 darab Mi-17V5 típusú helikopter szállításáról Afganisztán számára. Az újabb szerződés aláírásának lehetséges dátuma még nem ismert.

2011 márciusában látott napvilágot a hír, miszerint Oroszország 24 helikoptert szállít az afgán légierő számára. Huszonegy helikopter vásárlását az Egyesült Államok biztosítja, míg három darab ingyenesen kerül átadásra.
Az első tervek szerint az Afganisztánnak szánt Mi-17V5 helikoptereket a NATO finanszírozta volna, ugyanakkor a szövetség nem tudott erre a célra eszközöket felszabadítani. Néhány NATO tagállam finanszírozni fog egy különleges pénzügyi alapot, amely feladata lesz az afgán helikopterek kiszolgálása.

2011 júniusában vált ismertté, hogy Oroszország és az Egyesült Államok létrehoz Afganisztánban egy „Mi" kiszolgáló központot. Orosz vélemény szerint „Afganisztánból Európába szállítani és ott javítani a helikoptereket nagyon költséges", a javító központ létrehozása az országban jelentősen csökkenti a forgószárnyasok kiszolgálásának költségeit.