Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres rakétakísérlettel kezdte az évet Irán

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Reuters |  2012. január 2. 20:32

Az Iráni Haditengerészet január 2-án sikeres rakétakísérletet hajtott végre két nagyhatótávolságú cirkáló rakétával. Irán még 2011. december 24-én kezdett haditengerészeti gyakorlatot a Hormuzi-szorosban. A rakétakísérlettel Irán erejét kívánta demonstrálni az Egyesült Államok és Izrael felé.

„Az iráni szakértők által fejlesztett rakéták sikeresen megsemmisítették a célt" – mondta Mahmud Muszavi tengernagy, a haditengerészet parancsnokhelyettese, a gyakorlat vezetője.
A szóban forgó Qader (Képesség) típusú rakéták hatótávolsága mintegy kétszáz kilométer. Bár ez a hatótávolság a cirkáló rakéták esetében általában közepes-, vagy kis hatótávolságnak számít, Muszavi azonban úgy nyilatkozott, hogy a Qader nagyhatótávolságú rakéta.

A tesztelések során bebizonyosodott, hogy a fejlett radarrendszerrel ellátott rakéták rendelkeznek a csökkentett észlelhetőség képességével és alkalmasak akár egy nagyobb hajó elsüllyesztésére is.

A Velayat-90 hadgyakorlat december 24-én kezdődött a Hormuzi-szorosban. Teherán azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a világ kőolajszállítói hajóinak több mint egyharmada által használt szorost, ha újabb szankciókkal sújtják az ország olajexportját.
Ugyanakkor az Egyesült Államok már bevezetett bizonyos szankciókat az iráni Központi Bankkal szemben, amit várhatóan az Európai Unió is hamarosan követni fog. Ezek a szankciók jelentősen megnehezítik a Központi Bank számára az olajár számítását a lehetséges ügyfelek számára.

Egy korábbi tájékoztató az iráni Qader rakétákkal kapcsolatban