Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz helikoptereket vesz Thaiföld

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 3. 8:56

A thaiföldi királyi hadsereg úgy határozott, hogy helikopter-állományát nem amerikai, hanem orosz helikopterekkel fiatalítja meg – olvasható a Bangkok Post angol nyelvű napilapban.

A hadsereg szóvivője a döntést elsősorban anyagi okokra hivatkozva magyarázza. A megrendelendő hat darab Mi-17 típusú helikopter lényegesen olcsóbb az Egyesült Államokban gyártott Black Hawkoknál: három orosz gépet tudnak beszerezni egy amerikai áráért.

Műszakilag sem maradnak el a Mi-17-esek, sőt befogadóképességük még valamivel nagyobb is. A végleges engedélyezés a miniszterelnökre vár, aki egyben a védelmi miniszter is.

Thaiföld úgy tűnik, egyre inkább eltér korábbi fegyverbeszerzési szokásaitól és haditechnikáját nem feltétlenül az Egyesült Államokból szerzi be. A közelmúltban leváltott Szamak Szundaravedt miniszterelnök még hivatali idejében hagyta jóvá 96 páncélozott személyszállító-jármű megrendelését Ukrajnától, összesen 96 milliárd baht (mintegy 560 milliárd forint) értékben, valamint 15 300 kézifegyver megvásárlását Izraeltől. Augusztusban vált ismertté, hogy a délkelet-ázsiai ország elöregedett F-5-ös vadászgépeit svéd Gripenekkel váltja fel.

A tervezett üzletek korántsem biztos, hogy valóban megköttetnek, mivel némelyiküknél a számvevőszék már előzetesen szabálytalanságokat vélt felfedezni. A fegyverzet modernizálása kormányprogram keretében zajlik, erre szakértők szerint nagy szükség van. A jelenleg üzemben levő helikopterek például már húsz- vagy akár negyven évesek és további javításuk már nem lehetséges.