Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz kétéltű repülőgépeket vásárol a Pentagon?

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. június 29. 11:20

Az amerikai védelmi minisztérium tíz darab, éjszaka is bevethető Be–200 típusú kétéltű repülőgépet szándékozik vásárolni Oroszországtól. A szerződés aláírásáról a végső döntést azok után hozza meg az amerikai fél, hogy a repülőgép 2013-ban részt vesz a speciális haditengerészeti erők számára tartandó gyakorlaton, Floridában. Információk szerint orosz mérnökök kifejezetten erre a gyakorlatra a Be–200 típusú repülőgépet éjjellátó berendezéssel is felszerelik.

Napjainkban zajlik az Egyesült Államokban a Be–200CsSz típus tesztelése erdőtüzek oltására. Az első tesztrepülések végrehajtása után az amerikai szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a repülőgép „vízkidobó" rendszerét modernizálni szükséges. A tesztrepülések sikeres végrehajtása esetén az Egyesült Államok Erdővédelmi Szolgálata tíz orosz repülőgép vásárlását tervezi.

Az orosz repülőgép csak azok után jelenhet meg az amerikai piacon, hogy az FAA (Federal Aviation Administration – Szövetségi Légügyi Hatóság) megadta a szükséges tanúsítványokat.

Oroszországban jelenleg hat darab Be-200-as található a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma állományában. A jövőben a géppark számát növelni kívánják, illetve a védelmi minisztérium is jelezte vásárlási szándékát. Mindezek mellet egy gép áll szolgálatban, Azerbajdzsánban.