Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz kölcsönhelikopterek Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2009. július 20. 14:04

A brit, The Mail on Sunday lap értesülései szerint az ország Afganisztánban állomásozó erői orosz bérelt helikoptereket alkalmaznak, mivel nincs elegendő saját forgószárnyasuk a feladatok végrehajtásához. A lap értesülései szerint a brit védelmi minisztérium civil, orosz Mi-8 és Mi-26 típusú szállítóhelikoptereket használ utánpótlás és katonái szállítására.

A gépek orosz és ukrán személyzetekkel repülnek.

Nagy-Britannia szintén orosz repülőgépeket – Antonovokat – bérel járművei és nehéz berendezései, a RAF (Royal Air Force) Brize Norton bázisáról Afganisztánba történő szállítására is.

A brit repülőgép (helikopter) hiány olyan méreteket öltött, hogy a különleges erők is arra kényszerülnek, hogy titkos küldetéseket „harmadik világból" származó helikopterekkel hajtsanak végre. Magas katonai körökből erősítették meg azt a hírt, hogy az SAS, az SBS valamint a különleges erők egy másik országtól kölcsönkapott szállítóhelikoptereket használnak. A gépek – álcázó festéssel vannak ellátva, de nincs rajtuk brit felségjel – brit személyzettel repülnek, akiket egy titkos, afganisztáni bázison képeztek ki.

Az eset érdekességéhez tartozik, hogy nyolc brit Chinook csapatszállító helikopter, amit az afganisztáni különleges erők részére vásároltak még 2001-ben, 259 millió fontért egy légkondicionált hangárban állnak az egyik légibázison.

A helikopterek átalakítása közel 60 millió fontba kerül, és a munkálatok előreláthatólag 18 hónapot vesznek igénybe. Ezután kezdődhet meg a személyzet kiképzése, amely közel kilenc hónap időtartam.

Az afganisztáni Helmand tartományban repült olyan brit Chinook helikopter, amely a „kannibalizmus" eredményeképpen két, korábban balesetet szenvedett gépből állt össze. A gép hátsó része egy, a Falklandi háborúban 1982-ben, míg első része egy Ománban, 1999-ben lezuhant helikoptertől származott.