Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelki támaszt adhat már a rabbi is

2009. július 20. 14:35

Hétfőn tett látogatást a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárnál dr. Fröhlich Róbert dandártábornok, vezető tábori rabbi, Tatha Péter Joel rabbi társaságában, aki most került a tábori lelkész szolgálathoz. A vendégeket Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszöntötte.

A parancsnok röviden bemutatta a két vallási vezetőnek a dandár szervezeti struktúráját, fegyverzet technikai helyzetét. A rabbik már nem ismeretlenek a tatai katonák számára, hiszen a missziós búcsúztató és visszafogadó ünnepségek alkalmával többször mondták el oltalmazó szavaikat, vagy adtak iránymutatást az állománynak.

A tájékoztató után bejárták a laktanyát, megtekintették az utóbbi években felújított épületeket, az egészségügyi központot a harci támogató zászlóalj épületét, és az étkezdét.
A látogatás célja, hogy a zsidó vallás követőivel és a vallást magukhoz közel érzőkkel megtalálják és felvegyék a kapcsolatot, kisebb előadás sorozattal tájékoztassák az állományt a héber felekezet által közvetített gondolatokról és vallási kultúra hagyományairól.

Mivel az izraelita vallás a honvédség berkein belül valószínűsíthetően kis létszámot képvisel, ezért a társlelkészi szolgálatok nyújthatnak segítséget a kapcsolatrendszer kiépítésében, és a vallási tradíciók ápolásában.