Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz vadászgéppel repült a 74 éves indiai elnöknő

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 26. 10:48

2009. november 25-én a reggeli órákban történelminek nevezhető felszállást hajtott végre egy Szu-30MKI fedélzetén a 74 esztendős Pratibha Patil indiai elnöknő, mivel korábban ilyen magas pozíciót betöltő nő még nem repült vadászrepülőgéppel.

Pratibha Patil, aki egyébként India első női elnöke egyben „világcsúcstartó" is lett, mint a legidősebb nő aki közel harminc percet töltött a levegőben egy vadászrepülőgép kabinjában, és aki elmondhatja, hogy a hangsebesség közelében repült.A nem mindennapi repülésre a Pune légibázison került sor, amely a Su-30MKI típus fő bázisának tekinthető

1595893858
Indiában.

A repülésre helyi idő szerint 10 óra 30 perckor került sor, ami előtt az indiai elnöknőt orvosok is megvizsgálták, majd közölték, hogy egészségi állapota lehetővé teszi a repülést. A repülésre az elnöknő is felvett egy túlterhelés ellen védő öltözetet éppen úgy, mint a vadászpilóták. Az elnöknő repülése alatt a gépet S. Sajan ezredparancsnok irányította, aki 0,9 Mach sebességig gyorsította fel a Szu-30MKI-t.

Leszállás után, a gépből kiszálló elnöknő elmondta, hogy a legcsekélyebb kellemetlenséget sem érezte az orosz vadászrepülőgépben.