Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz veterán lőtte le McCaint?

Szöveg: atv.hu/honvedelem.hu |  2008. november 19. 8:45

Egy 70 éves orosz veterán azt állítja, hogy ő lőtte le John McCain az amerikai elnökválasztáson alulmaradt republikánus szenátor vadászgépét a vietnami háborúban 1967-ben.

McCaint 1967. október 26-án lőtték le bevetés közben Hanoi közelében. Öt évig volt hadifogságban, ahol megkínozták.

Jurij Trusecskin azt állítja, hogy abban az időben egy orosz-vietnami vegyes rakétavédelmi egységben szolgált tisztként. Állítólag pontosan emlékszik a két F-4 Phantom gépre, amelyekre két rakétát lőttek ki. Egyet a vietnamiak, ez nem talált, és egyet ő, ami eltalálta McCain gépét.

A lelőtt amerikai katonát egy közeli tóban találták meg, sebesülten. Az orosz veterán szerint nagy szerencséje volt, hogy a feje felett tartott fegyverrel találtak rá, mert a vietnamiak azonnal lelőtték volna. Trusecskin sokáig őrizgetett néhány tárgyalt, ami McCain-né volt, de állítólag az idők folyamán elvesztette őket.

Az orosz veterán szerint jó, hogy nem McCain lett az amerikai elnök, mert nem szereti az oroszokat, akikről a hadifogsága alatt is becsmérlően nyilatkozott. Azt állítja, hogy 1986 óta tudja, hogy ki lett az amerikai katonából, akit lelőtt. Akkor lett McCain arizonai szenátor, és a róla készült archív képeken Trusecskin felismerte.

Büszke rá, hogy részt vett a vietnami háborúban, és arra is, hogy lelőtte McCaint. Nagy átéléssel beszélt az orosz sajtó képviselői előtt vietnami élményeiről, bár a Szovjetunió soha nem ismerte el, hogy orosz katonák is harcoltak volna Vietnamban az amerikaiak ellen.