Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország engedélyezi az afganisztáni szállításokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 14. 6:55

Napokon belül megindulnak azok a tranzitszállítások, melyek keretében az amerikai haderő nem katonai javakat küld Afganisztánba Oroszországon keresztül – jelezte Szergej Lavrov külügyminiszter.

A politikus éppen egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy Oroszország hozzájárul az Afganisztánba irányuló amerikai, nem katonai szállítmányok tranzitjához, várja a konkrét megkereséseket. Az orosz külügyminiszter a Vesztyi 24 moszkvai hírtelevíziónak nyilatkozva már akkor kijelentette: “Amint az amerikai fél megjelöli az Oroszország területén át szállítandó rakományok mennyiségét és tartalmát, megadjuk az engedélyt".

Az Egyesült Államok szeretné bővíteni az afganisztáni tranzitszállítások lehetőségeit, mert a legfőbb útvonal, a Pakisztánon keresztül vezető út egyre kockázatosabb: gyakorta érik támadások a tálib felkelők és szövetségeseik részéről.

Szergej Lavrov e hét szerdáján, egy EU-küldöttséggel folytatott megbeszélés nyomán azt is bejelentette, hogy Moszkva kész bővíteni együttműködését a NATO-val a területén áthaladó, Afganisztánba tartó, nem katonai szállítmányok terén. Ennek keretében esetleg hajlandó saját katonai szállító repülőgépeit rendelkezésre bocsátani és saját szállítmányokat küldeni a nemzetközi erőknek, ha a kapcsolatok a NATO-val visszatérnek a normális kerékvágásba, miután a viszony a kaukázusi konfliktus miatt megromlott.

Ezt a közlést megfigyelők az új amerikai kormányzat felé tett gesztusként értékelték.

James Appathurai NATO-szóvivő pedig azzal reagált, hogy a felvetés egyfelől a jóindulat jelzése lehet orosz részről. Másfelől – tette hozzá – tükrözheti azt, hogy az oroszoknak is érdekükben áll a szélsőségesség megfékezése a térségben, hiszen “ez a szélsőségesség ugyanúgy fenyegeti őket, mint minket".