Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország négy éve nem fizet Kirgíziának Kantért

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / TopWar |  2012. január 5. 9:57

Oroszország négy éve nem fizet Kirgíziának a Kantban található légibázis használatáért – jelentette ki Almazbek Atambajev, Kirgizisztán közelmúltban megválasztott elnöke, és javasolta az orosz félnek, hogy rendezze adósságát. Ezen kívül az elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki katonáit az országból.

Mint azt az elnök elmondta, az előző vezetés bukása után „nem túl jó kapcsolatot örökölt Oroszországgal". „Az utóbbi másfél évben sikerült azokat a kapcsolatainkat rendezni Oroszországgal, amelyeket az előző kormány elrontott" – mondta Atambajev és köszönetet mondott a támogatásért Vlagyimir Putyinnak, Oroszország miniszterelnökének.
Atambajev elmondta, hogy Oroszország tartozik a légibázis „bérleti díjával", ugyanakkor kifejezte reményét, hogy rövid időn belül megoldódik a probléma.

„Moszkva 2007 óta semmit nem fizetett Kirgizisztánnak az orosz katonai objektumokért. Amikor Dmitrij Anatoljevics Medvegyev orosz elnök értesült a problémáról felkérte védelmi miniszterét, hogy tájékozódjon a szituációval kapcsolatban" – mondta a kirgiz elnök, a beiktatását követő első sajtótájékoztatóján.

Atambajev, még mint miniszterelnök 2011 márciusában beszélt arról, hogy Oroszország 500 millió dollárral tartozik Kirgizisztánnak. Mindezek mellett felszólította az Egyesült Államokat, hogy zárja be a Biskek közelében található Manas nemzetközi repülőtéren található légitámaszpontját, amely, szavai szerint, „veszélyt jelent az országra".

„Kirgizisztánnak nem kell egy nemzetközi repülőtéren található katonai légitámaszpont, ami meglehetősen veszélyes. Azt kívánjuk, hogy Manas kizárólag polgári repülőtér legyen" – emelte ki az elnök, hozzátéve: már közölték Washingtonnal, hogy a bérleti szerződés lejártakor az amerikaiaknak el kell hagyniuk Kirgizisztánt. „Az amerikaiak vagy elhagyják 2014-ben Manast, vagy Oroszországgal – esetleg más országgal – létrehoznak egy polgári szállítási központot" – fogalmazott.

A légitámaszpont komoly stratégiai jelentőséggel bír az Afganisztánban harcoló szövetséges csapatok ellátása szempontjából, mivel Manas eddig is az egyik legjelentősebb, és az utóbbi években az egyetlen amerikai támaszpont Közép-Ázsiában.
2009 júniusában a kirgiz parlament jóváhagyta az Egyesült Államokkal kötött új, megállapodást a Biskek melletti Manas légitámaszpont további üzemeltetéséről. A megállapodás hatalmas eredmény, mivel Kurmanbek Bakijev korábbi kirgiz elnök – nem csekély orosz nyomásra – korábban felszólította Washingtont, hogy 2009. augusztus 18-ig hagyja el a kirgiz támaszpontot.

Egy „kis Amerika" Kirgizisztán szívében – Manas légitámaszpont