Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország rakétatelepítésre készül Fehéroroszországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 22. 18:36

Oroszország harcászati rakétákat telepíthet Fehéroroszországba és az orosz határokon, ha az Egyesült Államokkal az európai rakétavédelmi rendszerről folytatott tárgyalások Moszkva számára eredménytelenek lesznek – közölte egy magas beosztású diplomáciai forrás az Interfax hírügynökséggel november 22-én, hétfőn.

Az informátor szerint Oroszország Iszkander típusú rakétákat telepíthet a szomszéd országba és a déli határokon, a krasznodari területre. Moszkva korábban kilátásba helyezte, hogy rakétaindító állásokat telepít balti-tengeri, Kalinyingrád körüli enklávéjába.

„Így ellensúlyozhatjuk az orosz hadászati erők elleni fenyegetést, amelyet az okozhat, hogy az amerikai rakétavédelem elemeit a határaink közelébe telepítik" – mondta az Interfaxot tájékoztató diplomáciai forrás.

Oroszország megítélése szerint az Egyesült Államok Európába szánt rakétavédelmi rendszere veszélyezteti hadászati nukleáris erejét, s Moszkva már korábban is újabb fegyverkezési versennyel fenyegetőzött arra az esetre, ha Washington nem veszi figyelembe aggodalmait.

Orosz részről 2009-ben függesztették fel az Iszkanderek telepítésére vonatkozó terveiket, miután Barack Obama elnök visszafogta elődje, George W. Bush rakétavédelmi terveinek megvalósítását.

Címkékrakéta