Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrségváltás a légtérellenőrzőknél

Szöveg: Demeter Ferenc |  2011. január 3. 6:08

Az előzetes terveknek megfelelően, december 31-én Veszprémben, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrednél is megtörtént a „fegyveres biztonsági őrök” hivatalos szolgálatba léptetése az őrszolgálatoknál. A váltás természetesen nemcsak a veszprémi Kossuth laktanyájában történt meg, hanem az ezred nyolc másik helyőrségében is. 

December 31-én reggel Veszprémben, a Kossuth laktanya alakuló terén újra „katonai egyenruhások" sorakoztak fel. A szolgátok eligazítását Szücs József mérnök ezredes, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnoka, személyesen ellenőrizte.

1595912151

Az eligazítást követően a szolgálati helyeken megkezdődött a helységek és a szolgálattal kapcsolatos okmányok, szervezetek közötti átadás-átvétele.

Az önkéntes védelmi tartalékosok szolgálatba állásáról Szücs ezredes tájékoztatta a honvedelem.hu-t. Mint elmondta: „nagyon jelentős változás ez az ezred életében, mert az alakulatnak összesen nyolc helyőrségben vannak kiemelten fontos alegységei, ahol csak fegyveres biztonsági őrök teljesíthetnek szolgálatot. A szolgálatba lépők valamennyien önkéntes tartalékosok, akik nemrégiben tettek katonai esküt és az ügyeleti szolgálatot a hadseregben rendszeresített fegyverekkel látják el."

1595912151
A parancsnok kiemelte: több mint hatvan önkéntes tartalékos lépett december 31-én szolgálatba. A tartalékosok a honvédségben rendszeresített gyakorló egyenruhát viselik, egyfajta sajátos „ékítményekkel". Mindez azt jelenti, hogy az egyenruhán a rendfokozati jelzés helyett, a munkakörre utaló jelzés található, valamint a zubbonyon feltüntetésre került az egyértelmű, „fegyveres biztonsági őr" felírat is.

Az önkéntes védelmi tartalékosok a szolgálatba lépésük előtt katonai felkészítésen, kiképzésen estek át – emelte ki a parancsnok –, amelynek a gyalogsági lövészet is a része volt. Ezen a tartalékosok a kommendáns katonák részére előírt pisztoly és gépkarabély lőgyakorlatot teljesítették.

„A lőgyakorlaton ezred minden önkéntes tartalékos katonája megfelelt és ezért a laktanyában megjelentek a mai napon szolgálatba vezényelhetők. Emellett az állományba vett tartalékosok mindegyike rendelkezik a rendőrség által kiadott fegyverviselési engedéllyel is, ami azt jelenti, hogy egy tanfolyam elvégzését követően vizsgázniuk kellett fegyverismeretből és fegyverhasználatból" – tájékoztatott Szücs József ezredes.

Végezetül a parancsnok hangsúlyozta: az ezred vezetése a jövőben magas színvonalú szolgálatellátást és együttműködést remél az önkéntes tartalékosoktól, amely lehetővé teszi a honvédségi objektumok és anyagi javaik megbízható őrzését és védelmét.

Fotó: A szerző felvételei