Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országos makettkiállítás és verseny Szolnokon

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2008. február 14. 10:20

Tizennyolcadik alkalommal rendeznek országos makett kiállítást és versenyt 2008. március 8-9-én Szolnok – Szandaszőlősön. A makettezők egyik legrangosabb hazai megmérettetésének szervezői: az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Szolnoki Makettezők Baráti Köre.

Idén is több száz résztvevőt és érdeklődőt várnak a kiállításra, melynek helyszíne a múlt évihez hasonlóan az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Intézményi Művelődési Otthona.

A verseny kétszintű. A hobby kategóriákba azok küldik nevezésüket, akik nem tartoznak a profik közé, még nincsenek kiemelkedő eredményeik, ám értő közönség előtt szeretnék bemutatni alkotásaikat. A profi kategóriába azok jelentkezzenek, akik már eddig is sikeresen szerepeltek hasonló szintű találkozókon vagy mesterlevéllel rendelkeznek.

A zsűri ezúttal sem rangsorolásos módon, hanem etalon rendszerben bíráskodik. Azok a makettek, amelyek elérik az adott érem megszerzéséhez szükséges ponthatárt, megka

1595873405
pják a díjat. Mivel nem rangsorolnak, egy kategórián belül több arany, ezüst vagy bronzérmet is kioszthatnak. A nyertesek oklevelet kapnak az érmék mellé. Mesterlevélre pályázhat minden olyan versenyző, aki úgy érzi, kimagaslóan jól elkészített modellt hozott.

A Helikopter Bázis jóvoltából, a rendezvény ideje alatt folyamatosan látogatható a művelődési otthon épületében található Repüléstörténeti Kiállítás. Szombaton a jelentkező vendégek látogatást tehetnek a bázis repülőterén. Jak52-es repülőgépet, Mi-24-es és Mi-17-es helikoptereket tekinthetnek meg.

Délután pedig, kedvező időjárás esetén a közeli szandaszőlősi sportrepülőtéren sétarepülésen vehetnek részt. A szabadtéri repülő múzeum vasárnap délig várja a látogatókat. A zsűri vasárnap, március 9-én hirdet eredményt.

A kiállításon hagyományosan több száz érdeklődő, család érkezik. A makettezés, a miniatűr harci világ különösen népszerű a fiatalabb korosztály körében.