Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapás Athénban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 30. 9:20

Emberek ezrei vonultak az utcára Görögországban kedden, hogy tiltakozzanak a kormány megszorító politikája ellen. Athénban két menet vonult a parlament épületéhez, ahol csuklyás fiatalok verekedtek össze a rohamrendőrökkel. A rend őrei azonban könnyfakasztó gránátok bevetésével gyorsan ellenőrzésük alá vonták a helyzetet.

A hatóságok szerint Athénban 9 ezren, a szakszervezetek becslése alapján 35 ezren vonultak az utcára. Szalonikiben 7 ezren tüntettek, az eddig jelentések szerint rendbontás nélkül.

A keddre meghirdetett általános sztrájk jóval kevesebb embert mozgósított, mint a február óta napirenden lévő kormányellenes megmozdulások. A tüntetések hevessége is messze elmaradt a korábbiaktól, például attól a május 5-i tüntetéssorozattól, amely során egy banképület felgyújtása három ember életét követelte. Idén a keddi már az ötödik általános sztrájk volt, amelyet a szakszervezetek meghirdettek.

Egy helyi globalizációellenes szervezet szociológusa az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt a véleményét fejtette ki, hogy az embereken a fásultság jelei mutatkoznak. Viszonylagos visszafogottságuk azonban csak lélegzetvételnyi szünet a kormány számára, mert a nyári szabadságolások után várhatóan új erőre kap a tiltakozási hullám, már csak azért, mert a középosztály akkorra fogja érezni a megszorító intézkedések következményeit – vélte a szakember.

A keddi általános sztrájk éreztette hatását a közlekedésben is. Ötven belföldi, a görög szigetekre irányuló járatot töröltek, de a nemzetközi forgalmat nem érintette a munkabeszüntetés. A légiirányítók a turizmus megóvása érdekében nem csatlakoztak a sztrájkhoz.

Fennakadások voltak a vasúti és a városi közlekedésben is. A lakosság 24 órán keresztül hírek nélkül maradt, mert az újságírók is csatlakoztak a sztrájkhoz.