Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégsem biztos a 2011-es kivonulási terv?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 30. 8:52

Az Egyesült Államok szerepvállalása tartós Afganisztánban, és évekbe telhet, amíg az afgán biztonsági erők képesek lesznek egyedül is megvédeni az országot – mondta David Petraeus amerikai tábornok egy washingtoni szenátusi bizottság előtti keddi meghallgatáson.

Petraeus – aki korábban az iraki hadműveleteket irányította, s sikeres stratégiája miatt az iraki háború „hősének" számít az Egyesült Államokban – óvatos támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnök 2011-es kivonulási tervét, de a katonák tömeges hazatérését csak akkor tartja okos lépésnek, ha azt az afganisztáni biztonsági helyzet is alátámasztja.

A tábornok – törvényhozási jóváhagyása esetén – a Rolling Stone magazin egyik cikkében szereplő nyilatkozatok miatt lemondott Stanley McChrystalt váltja az afganisztáni szövetséges csapatok élén. A fegyveres szolgálatok szenátusi bizottságának szavazását a teljes szenátusé követi majd, és Petraeus a jövő héten akár meg is kezdheti munkáját a holtpontra jutott háborúban.

A tábornok tájékoztatta a jelenlévő amerikai honatyákat, hogy Obama szépítések nélküli katonai tanácsokat vár tőle. Petraeus hangsúlyozta, hogy törekedni fog a polgári vezetőkkel és feletteseivel való teljes együttműködésre, ami különösen fontossá vált az utóbbi időben, hiszen lényegében a tiszteletlen nyilatkozatok okozták elődjének bukását.

A parancsnok ígéretet tett arra is, hogy felülvizsgálja a tűzfegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat. Korábban a szövetséges haderő néhány tagja McChrystal szemére vetette, hogy sokszor indokolatlanul, akár saját katonái életének árán is védelmezi az afgán lakosságot. Petraeus nyomatékosította, erkölcsi kötelességének érzi, hogy megadjon minden szükséges támogatást a harcoló amerikai és afgán csapatoknak.

A tábornok az elért eredményeket is kiemelte: szerinte néhány területen, mint például a déli Helmand tartományban történt előrelépés, de a továbbiakban is kemény harcok várnak a szövetségesekre.

Petraeus egy bizottsági tag kérdésére válaszolva cáfolta, hogy Hamid Karzai afgán elnök találkozott volna a tálibokhoz közel álló, szélsőséges Hakkani-hálózat vezetőjével. Karzai állítólag hajlik a megegyezésre a felkelőkkel.

Eközben a bizottságban parázs vita alakult ki a 2011-es kivonulás terve körül a republikánusok és a demokraták között. John McCain republikánus szenátor szerint csak a misszió sikere biztosítja azt, hogy a katonák emelt fővel távozzanak, míg Carl Levin demokrata honatya azt hangsúlyozta, hogy az afgán vezetőkben sürgősen tudatosítani kell: elsősorban ők felelősek országuk biztonságáért.