Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőbázist támadtak meg a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 30. 8:35

Az afganisztáni tálib lázadók megtámadták szerdán a nemzetközi erők egyik támaszpontját az ország keleti részén található Dzsalalábád városában, Nangarhar tartomány székhelyén, és tűzharc alakult ki a felek között – közölték afgán és NATO-tisztségviselők.

Egy rendőrségi szóvivő szerint robbanások és lövések hallhatók a bázis felől, amelyen egy repülőtér is van.
A tálibok a támadás kezdete után azonnal jelentkeztek, és közölték, hogy hat öngyilkos merénylő támadta meg a támaszpontot, és behatolt a repülőtér területére. Zabiullah Mudzsahid szóvivő azt állította, hogy a támadásban több mint harminc ember meghalt. A hatóságok tájékoztatása szerint ugyanakkor csupán nyolc fegyveres halt meg. A fegyveres csoportok gyakran eltúlozzák a veszteségeket.

Gafor Hán, a tartományi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a támadás során a nemzetközi erők lezárták a területre vezető utakat, és helikopterek járőröztek a levegőben.

A NATO megerősítette a merénylet tényét. Iain Baxter szóvivő közölte ugyanakkor, hogy sem a szövetséges erők katonái, sem a polgári személyzet körében nem voltak áldozatok. Hozzátette, hogy a támadók rakétavetőket és a könnyűfegyvereket vetettek be. Autóba rejtett pokolgépet is robbantottak, de az nem érte a támaszpont külső védelmi vonalát, a fegyveresek nem tudtak behatolni a bázisra.

A dzsalálábádi NATO-bázis méretét tekintve az egyik legjelentősebb a déli kandahári és a főváros, Kabul közelében lévő bagrami után, amelyeket egyébként az elmúlt hónapokban is ért tálib támadás.