Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összetartó kötelékben

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2021. június 2. 10:44

Történelmi mérföldkőhöz érkeztek az önkéntes tartalékos katonák és az őket felkészítő kiképzők. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, valamint az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred önkéntes területvédelmi és műveleti tartalékos katonái először vesznek részt alegységkötelékben külföldi misszióban. A tartalékosok külhoni szolgálata a Magyar Honvédség életében is komoly előrelépés.

20210602-OTT-felkeszites (5)

Fontos események helyszínévé vált májusban a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis: itt kezdték meg az úgynevezett szakaszszintű kötelékfelkészítésüket azok az önkéntes tartalékos katonák, akik az MH KFOR Kontingens 25. váltásában vesznek majd részt. „Mindenképpen nevezhetjük történelmi jelentőségűnek az elmúlt hónapok eseményeit. 2017-ben kezdtük meg a tartalékos katonák felkészítését az ország egész területét lefedve. Négy év sem telt el a kezdetek óta és az elöljáróink már úgy gondolják, hogy ez a rendszer képes és egyben alkalmas is arra, hogy a tartalékos katonáink külföldön, alegység kötelékben teljesítsenek szolgálatot” – értékeli az elmúlt időszak eredményeit Czill István alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megbízott parancsnokhelyettese.

20210602-OTT-felkeszites (4)

A koszovói KFOR misszióra jelentkező önkéntes tartalékos katonák felkészítése februárban kezdődött, elméleti oktatással. Az itt megszerzett tudásra építve márciusban kezdték meg a gyakorlati felkészítést Hajdúhadházon, Szolnokon és Tiszaligeten, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél. „Elsősorban olyan feladatokat hajtottunk végre, olyan helyzeteket gyakoroltunk, amelyekkel a tartalékosok találkozhatnak a koszovói misszió során. Kiképzőként azt mondhatom, hogy a felkészítésen résztvevők megállják majd a helyüket a misszió során, és jól együtt tudnak majd dolgozni a hivatásos és szerződéses katonákkal” - foglalja össze a felkészítés során szerzett tapasztalatait Reményi Sándor főtörzsőrmester, a 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj szakasz altisztje. A főtörzsőrmester a kiképzés összetettségét hangsúlyozva elmondja: „A tartalékos katonáknak sokrétű feladatokat kellett megoldaniuk a felkészítés során. Az ellenőrző-áteresztő pontok telepítése és üzemeltetése mellett járőrfeladatokat hajtottak végre, valamint komplex harcászati foglalkozásokon gyakoroltak raj- és szakasz szinten egyaránt.”

20210602-OTT-felkeszites (6)

A különböző kiképzési helyszíneken folyó felkészítés első ütemének végén a katonák egy átfogó felmérő foglalkozás sikeres végrehajtásával is bizonyították, hogy készen állnak a KFOR misszió jelentette kihívásokra. „Elméletben és gyakorlatban is olyan magas színvonalú kiképzést kaptunk, amely képessé tesz bennünket a missziós feladataink ellátására” – összegzi a felkészítés során szerzett tapasztalatait Sallak Barbara önkéntes területvédelmi tartalékos őrmester, rajparancsnokhelyettes, aki a missziós szerepvállalásával magának és kiképzőinek is bizonyítani szeretné, hogy bajtársaival együtt megérettek a feladatra.

20210602-OTT-felkeszites (7)

Az önkéntes tartalékos rendszer és a Magyar Honvédség történetében is ez lesz az első olyan alkalom, amikor önkéntes tartalékos katonák csatlakoznak kötelékszinten a hivatásosokhoz egy misszió keretein belül. Eme jelentős esemény kiváltó okait a következőkben látja Czill István alezredes: „Az elmúlt négy év során az alakulatnál és az ezred alegységeinél kiváló kiképző állomány jött össze, akik magas szintű felkészítést tudtak nyújtani a katonáinknak. Ez a négy éves munka hozzájárult ahhoz, hogy az elöljáró úgy ítélje meg: a tartalékosok alkalmasak arra, hogy külföldi misszióban, külföldi szolgálaton vegyenek részt.” Az alezredes hozzáteszi: a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség egy szakaszellenőrző foglalkozás során már megtekintette az önkéntesek felkészültségét. „Ez a foglalkozás volt az állomány vizsgafeladata. A katonák bebizonyíthatták, hogy szakaszkötelékben is tudnak együtt dolgozni és képesek teljesíteni azokat az elvárásokat, amelyeket egy misszióban, a kötelékben dolgozó szakasznak tudnia kell. Az elöljáró az ellenőrzés során megállapította, hogy az alegység felkészült.”

A KFOR misszióra készülő tartalékosok a képzésük során számos elméleti és gyakorlati tudást sajátítanak el. Reményi Sándor főtörzsőrmester szerint az egyik legfontosabb, hogy a katonák megszokják, kötelékben vannak. „Együtt kellett élniük, lakniuk, össze kellett kovácsolódniuk. Ez azért is különösen fontos része a felkészítésnek, mert a tartalékosoknak ez egy új dolog. A felkészítés végéhez közeledve elmondhatom, hogy megtanultak és tudnak is együtt, csapatban dolgozni, mert tisztában vannak azzal, hogy a misszióban egymásra lesznek utalva” - árulja el.

20210602-OTT-felkeszites (3)

A főtörzsőrmester szavait erősíti meg Sallak Barbara őrmester is, aki a felkészítés során megtapasztalta a bajtársakkal való együttélés fontosságát. „Meg kellett szoknunk, hogy munkaidő után nem egyből hazamegy mindenki, hanem itt maradunk és együtt dolgozunk. A reggeleket szintén együtt kezdjük azokkal, akikkel napközben közösen folytatjuk a munkát. Sokkal keményebben fogtak bennünket itt a kiképzőbázison, de ezt fontos volt megtapasztalnunk, mivel elengedhetetlen része annak, hogy fejben is és fizikailag is kellően felkészültek legyünk” – teszi hozzá.

A hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis története során már több nagy csapatösszevonásnak volt szemtanúja, így volt ez most is. „Katonák érkeztek ide a Dunántúlról, a Tiszántúlról, szinte minden megyéből. Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkezők bázisra juttatása már önmagában is komolyabb logisztikai kihívást jelentett” – meséli a felkészítés előkészületéről Czill István alezredes. „Amellett, hogy mindenkinek biztosítottuk a saját felszerelését, annak a kiképzési helyszínre történő eljutását, megszerveztük a különböző foglalkozásokat is. Természetesen emellett voltak olyan központi események is, amelyeken minden misszióra készülő katonának részt kellett vennie” – hangsúlyozza az alezredes a Koszovóba készülő két szakasz logisztikai kiszolgálásával kapcsolatban.

20210602-OTT-felkeszites (1)

A tartalékos katonák felkészültségével és missziós szerepvállalásával kapcsolatban Czill István alezredes kiemeli: „biztos vagyok benne, hogy a katonáink meg fognak felelni a missziós elvárásoknak és ezt be is fogják bizonyítani”.

A tartalékosok felkészülése a következő hónapokban sem áll meg, június elejétől az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljnál folytatódik a kiképzésük.

20210602-OTT-felkeszites (2)