Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Osztrák tiszti hallgatók egyhónapos csapatgyakorlata

Szöveg: Várdai Mihail főhadnagy |  2011. július 6. 16:16

A bécsújhelyi Mária Terézia Katonai Akadémia végzősei egy hónapos csapatgyakorlaton vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi és hódmezővásárhelyi helyőrségében. Alexander Placzek és Philip Pierzl hallgatók a műszaki támogatás összes feladatkörével megismerkedtek, emellett pedig részt vettek az alegységek kiképzésében, felkészítésében.

Az első héten a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj 2. műszaki századánál C-IED foglalkozáson, a második héten Hajdúhadházon a Harctámogató Műszaki Századnál robbantás kiképzésen illetve harcászat foglalkozáson, a harmadik és negyedik héten pedig Hódmezővásárhelyen, az 1. műszaki századnál műszaki-technikai, műszaki zárás, átkelés és erődítés-álcázás kiképzésben vettek részt a bécsújhelyi katonai akadémia végzősei. Ezeken a foglalkozásokon megismerték a lövészdandár műszaki szakcsapatainál rendszeresített műszaki-technikai eszközöket, azok alkalmazási lehetőségeit, kezelésük szabályait, továbbá a rendszeresített aknatípusok telepítési módjait. A hallgatók emellett megismertették az osztrák tisztképzés rendszerét a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj parancsnoki állományával.

A végzősök az utolsó napon megköszönték Bátor Ferenc alezredesnek, a zászlóalj parancsnokának azt, hogy a tisztek és tiszthelyettesek átadták az itthon, és az Afganisztánban szerzett tapasztalataikat, valamint azt, hogy betekinthettek a zászlóalj napi életébe, kiképzésébe. Úgy vélték, a tapasztalatcserék közelebb hozzák egymáshoz Ausztria és Magyarország katonáit.

1595921416