Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt ausztrál katona halt meg egy nap alatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 31. 8:47

Öt ausztrál katona vesztette életét 24 óra alatt Afganisztánban: hármat az éjszaka folyamán lőtt le egy merénylő, ketten pedig azért haltak meg, mert lezuhant az őket szállító helikopter.

A két ausztrál katonát szállító helikopter augusztus 30-án, csütörtök reggel zuhant le a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – jelentették a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) központjából. A tartományt a tálib lázadók egyik fellegvárának tartják. A közlemény szerint vizsgálat indul az ügyben, mivel az adott időpontban nem észleltek tálib tevékenységet abban a térségben.

Az előző nap viszont három ausztrál katona halálát egy merénylő okozta, aki a déli Uruzgán tartományban lévő bázison géppisztollyal oltotta ki életüket. Az ismeretlen támadó az afgán hadsereg egyenruháját viselte. Ebben a tartományban az amerikai erők mellett mintegy 1500 ausztrál katona állomásozik.

Az említett esetek nyomán 38-ra emelkedett az afganisztáni misszió megkezdése óta elesett ausztrál katonák száma.

Idén eddig 45 külföldi – zömmel amerikai – katona halt meg olyan merényletekben, amelyeket afgán katonai vagy rendőri egyenruhát viselő személy hajtott végre, s ezek az esetek adták az ISAF veszteségeinek 14 százalékát.

Miután a merényletek közül minden harmadik az elmúlt egy hónapban történt, gyanítható, hogy a tálibok új stratégiájáról van szó, vagyis arról, hogy beépülnek az afgán fegyveres erők soraiba.

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök – aki jelenleg a Cook-szigeteken tartózkodik a csendes-óceáni országok fórumán – a katonák halálhírére úgy döntött, hogy korábban hazatér. Nyilatkozatában úgy fogalmazott: az ausztrálok számára ez a legnagyobb háborús veszteség a vietnámi háború, illetve a Vietnám ellen vívott Long Tan-i csata (1966) óta.