Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt éve Nyíregyházán

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Fehértói Mihály tartalékos zászlós és a szerző felvételei |  2023. október 11. 10:45

Alakulatfutással és családi nappal ünnepelte az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred fennállásának ötödik évfordulóját.

Alakulatfutás (12 of 13)

A nyíregyházi székhelyű területvédelmi ezred öt évvel ezelőtt, 2018. október 1-én alakult meg. Az ezred katonái a kelet-magyarországi régióban, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben teljesítenek szolgálatot. Az alakulatnak kiemelten fontos szerepe van a katasztrófavédelmi, protokolláris, toborzási és kiképzési feladatok ellátásában.

A jeles évfordulót közös futással ünnepelték meg az állomány tagjai október 5-én. A Nyíregyháza és Tokaj közötti váltófutáson mindhárom vármegyéből képviseltették magukat hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák.

Az ünnep családi nap keretében hétvégén is folytatódott. Az egésznapos rendezvénynek az újfehértói Honvédelmi Sportközpont adott otthont, ahol közel százötven fő vett részt.

Családi Nap (17 of 26) másolat

A rendezvényt Vantal Zsolt ezredes, az ezred parancsnoka nyitotta meg. „Nagy öröm számomra, hogy a területvédelmi ezred fennállásának öt éves évfordulóján egy családi nap keretében köszönthetem a három vármegyéből érkezett katonákat és családtagjaikat” – hangzott el. Az eseményen jelen volt Vattay Antal, a névadó unokája, valamint dédunokája, Vattay Krisztina is, továbbá Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnokhelyettese.

A programok között minden korosztály megtalálhatta a számára legérdekesebbet. Kipróbálhatták a lézeres, légfegyveres, valamint airsoft lövészetet; az akadálypályát; a kézigránát dobást; az íjászatot és a paintballt is. A legkisebbeket ugrálóvár és arcfestés várta. A gyermekek és felnőttek körében egyaránt nagy sikert aratott a Gripen-szimulátor és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai által üzemeltett „VR” szimulátor.

A családi programok mellett a Honvédelmi Sportközpont előtt felsorakoztatott katonai harcjárműveket is megtekinthették az érdeklődők.