Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt ország, egy gyakorlat

Soft Caps 2022

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Tóth László |  2022. június 2. 18:53

A Magyar Honvédség csobánkai lő- és gyakorlóterén tartják a Soft Caps 2022 elnevezésű gyakorlatot, amelyen öt nemzet mintegy nyolcvan katonája működik együtt a közös siker érdekében. A nemzetközi megmérettetés végéhez közeledve Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese személyesen tájékozódott a gyakorlat eredményességéről.

Soft Caps 2022 (1)

A május 27-én kezdődött és június 3-án véget érő gyakorlatot nem csak a résztvevő katonai szervezetek közös munkájának tökéletesítése miatt szervezték meg, hanem szerves része a tervezetten 2023. év elejétől aktív készenléti szolgálatba álló Visegrádi Négyek Európai Uniós Harccsoport felkészítésének is. A dandárszintű, mintegy 2 500 főt számláló nemzetközi egység a konfliktusok megelőzésére, a humanitárius segítségnyújtás támogatására, a kríziskezelésre, illetve a békefenntartó feladatok végrehajtására jött létre. A tervek szerint jövő év január elsejével aktiválásra kerülő szervezet várhatóan 2024. december 31-éig lát majd el készenléti szolgálatot, tevékenységét egy Brüsszeltől számított hatezer kilométeres körzetű hatókörben végezheti, szükség esetén.

Magát a készenlétet és az oda vezető felkészülést a szervezet keretnemzete, Lengyelország vezeti, mégpedig egy méltán legendásnak mondható alakulat, a 6. ejtőernyős dandár bázisára települve. A lengyel alakulat szellemi és jogelődje részt vett a hadtörténelem legnagyobb ejtőernyős bevetésének is titulált Market Garden hadműveletben, amelynek célja Hollandia kulcsfontosságú területeinek gyors elfoglalása lett volna annak érdekében, hogy a szövetséges erők mihamarabb lezárhassák a második világháborút. A ma szolgáló lengyel ejtőernyősök elődjei a mára már híres-hírhedt arnhemi csatában küzdöttek halált megvető bátorsággal.

Soft Caps 2022 (6)

Magyarország – 325 fős hozzájárulásával - a V4 EU harccsoport második legnagyobb létszámú tagországa. A magyar szerepvállalásnak – amely a Magyar Honvédség Visegrádi Négyek Európai Uniós Harccsoport nevet viseli – szerves része egy úgynevezett Nem-Kinetikus Támogató Elem is. Ennek tevékenységi köre – az információs műveletek teljes spektruma mellett – a CIMIC és PSYOPS képességekre koncentrál. „A CIMIC az civil-katonai kapcsolattartó csoport, az a fajta képesség, ami hidat képez a katonák és a civilek között. Amit mit teszünk, azt el kell magyarázni a civil lakosság számára, ezt biztosítja a civil-katonai együttműködés képessége. Ami a PSYOPS-ot illeti, az már mindennek egy szofisztikáltabb változata, hiszen már befolyásolásról beszélünk, ami azt jelenti: míg a saját lakosságunk irányába megnyugtató, tájékoztató üzeneteket továbbítunk, addig a szembenálló fél képességét szintén különböző tartalmú üzenetek terjesztésével gyengíthetjük” – mondta magyarázatul Balogh Péter ezredes, az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ parancsnoka. E hazai vezetésű elemben a magyarok mellett cseh, lengyel, szlovák és lett katonák szolgálnak közösen.

Ezen szervezet felkészültségének ellenőrzése és vizsgáztatása folyik jelenleg Csobánkán a Soft Caps 2022 elnevezésű gyakorlat részeként. A foglalkozássorozat elérendő kiképzési céljai között szerepel a már említett CIMIC és PSYOPS szakmai elemek tevékenységének összehangolása nemzetközi kötelékben, az információ áramlást hátráltató tényezők beazonosítása, a műveleti utasításokban és eljárásrendekben leírt tevékenységek begyakorlása, valamint nem utolsó sorban az alegység összekovácsolása.

Soft Caps 2022 (4)

Fontos kiemelni, hogy a Nem-Kinetikus Támogató Elem gyakorlata egyben a V4 EU Harccsoport felkészülésének részét is képezi annak érdekében, hogy a 2019-ben megkezdett út végén – azaz jövő év januárjában – a katonai szervezet megkezdhesse aktív működését. A harccsoportnak ettől fogva készen kell állnia arra, hogy szükség esetén akár 10 napon belül kitelepüljön a kijelölt műveleti területre és 15 napon belül harckész állapotba kerüljön. Ezt követően akár 120 napon keresztül is képesnek kell lennie a feladatul szabott műveletek önálló végrehajtására.

A végéhez közeledő Soft Caps gyakorlat eddig elért eredményeiről Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese személyesen is meggyőződött.

Balogh Péter ezredes szerint az a felajánlott képesség, amely a jelen gyakorlaton vizsgázik, óriási megtiszteltetés, de kihívás is egyben. „Ezt a feladatot korábban még az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ kapta. Az örökséget az ez évben megalakult MH Kiber- és Információs Műveleti Központ viszi tovább. Óriási kihívás, de óriási felelősség is, hiszen biztosítani kell a szakértelmet és biztosítani kell mindazon dolgot, amit egy keretnemzetnek le kell tenni az asztalra” – fejtette ki. Egy nappal a gyakorlat zárása előtt Balogh ezredes hozzátette: mind a magyar, mind a külföldi katonák eddig elért eredményei megerősítették abban, hogy a közös kiképzést siker koronázza és minden kitűzött célt el fognak érni.