Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt szűk esztendő következik az orosz páncélozott haderőnél

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Lenta.ru |  2012. február 16. 10:29

Oroszország védelmi minisztériuma ötéves időtartamra felfüggesztette a páncélozott haditechnikai eszközök beszerzését. Az elhatározásról Nyikolaj Makarov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke beszélt a sajtó képviselőivel.

Véleménye szerint ez az idő elégséges új haditechnikai eszközök kifejlesztéséhez. „Nehéz helyzetben van a szárazföldi haderőnk. Leálltunk a páncélozott eszközök beszerzésével" – mondta Makarov.

Korábban már lehetett tudni, hogy az orosz védelmi minisztérium felfüggesztette a BTR–90 típusú páncélozott harcjármű, valamint a T–90 típusú harckocsik beszerzését. A BTR–90 vásárlás felfüggesztésének egyik oka a harctevékenységi folyamatok, eljárások változása. A T–90 harckocsik beszerzésének leállítása, annak magas ára miatt következett be. A katonai vezetés véleménye szerint a T–72 típusú harckocsik modernizálása a T–90 szintjére harmadába, negyedébe kerül, mint egy új T–90. Mindezen túl a katonai vezetés érdeklődése most egyértelműen az „Armata" univerzális platform felé irányul, amelynek alapjain a haditechnikai eszközök széles skáláját kívánják a későbbiekben létrehozni.

1595931608
Makarov mondandójában nem tért ki arra, hogy a páncélozott eszközök beszerzésének felfüggesztése csak az orosz technikai eszközökre vonatkozik, vagy az érinti a külföldi beszerzéseket is. Mint az 2012. január végén ismertté vált, az orosz védelmi minisztérium 60 darab LMV M65 Lynx típusú páncélozott gépjármű vásárlásáról írt alá szerződést az olasz Iveco céggel, amely típus az orosz fegyveres erőknél a „Hiúz" elnevezést kapta. A páncélozott gépjárművek gyártására az oroszországi Voronyezsben kerül majd sor. Korábban azt a tájékoztatást adták a „Hiúzok" beszerzésével kapcsolatban, hogy az része az orosz fegyveres erők 2011–2020 közötti programjának, és összesen 1775 ilyen gépjárművet terveznek megvásárolni.

2011-ben orosz katonai vezetők több alkalommal beszéltek az orosz haditechnikai eszközök műszaki „visszamaradottságáról". Különösen élesen nyilatkozott a témában Alekszandr Posztnyikov vezérezredes, a szárazföldi erők főparancsnoka. „Az orosz hadiipar által gyártott fegyverek, beleértve a páncélozott haditechnikai-, tüzérségi- és gyalogsági eszközöket, jellemzőiket tekintve nem hasonlíthatóak sem a NATO, sem Kína hasonló eszközeihez."

2011 novemberében Makarov is úgy nyilatkozott, hogy több orosz haditechnikai eszköz harcászat-technikai jellemzői alulmúlják a legtöbb külföldi, azonos fegyverek jellemzőit.