Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötödik generációs katapultülés

Szöveg: JETfly |  2010. május 26. 9:51

A Moszkva mellett található Zsukovszkij repülőtéren működő, Gromovról elnevezett repülő-kutató intézetben zajlik az orosz Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexumának (PAK FA) tesztrepülése. A gép fejlesztése egy újabb fontos stádiumához érkezett, amikor is egy új katapultülést építettek be a repülőgépbe.

Szergej Pozdnyakov, a „Csillag" kutató-gyártó vállalkozás vezérigazgatója és fő tervezője elmondta, hogy az új,

1595902512
ötödik generációs katapultülés fejlesztése és tesztje ‑ amely technikai paramétereit tekintve felülmúlja a korábbi típusokat – párhuzamosan zajlik a PAK FA ötödik generációs repülőgép kísérleti repüléseivel. Pozdnyakov elmondta, hogy korábban Oroszország rendelkezett néhány speciális repülőgéppel, amelyek hátsó kabinját átalakították a katapultülések kísérleti kilövéseinek végrehajtására. Napjainkban egyetlen ilyen speciális repülő-laboratórium sem áll rendelkezésre, így a fejlesztés a földön zajlik a Moszkvai kerületben található Fausztovo gyakorlóterén.

Korábban a repülő-laboratóriumok mellett repült egy másik repülőgép is, amely rögzítette a katapultülés minden mozzanatát a kabin elhagyásától a földetérésig.
Napjainkban a gyakorlótéren felállított kísérleti pálya mentén videokamerák rögzítik a kísérlet fázisait. Ez a módszer azonban sokkal nehezebbé teszi a katapultülés fejlesztési munkáit.
A katapultülésről pontosabb infromációkat (típus, technikai jellemzők) nem közöltek, azonban pár nappal ezelőtt újabb videofelvétel látott napvilágot a PAK FA-ról.

A felvétel még a Zsukovszkij repülőtérre történő áttelepülés előtt készült a Komszomolszk-na-Amurban található repülőgépgyár (KnAAPO) repülőterén. A gép ez alkalommal már festett állapotban hajtotta végre repülését.