Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötven év távlata

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Schöff Gergely |  2024. szeptember 3. 12:50

„Számomra ez egy rendkívül jó és érdekes tapasztalat volt, különösen így, a bevonulásom ötvenedik évfordulóján” – hangsúlyozta dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke, a Magyar Honvédség főparancsnoka, aki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, illetve dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével tekintette meg az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár hatásbemutatóját a nullponti lőtéren, szeptember 2-án.

„Egy tapasztalatokkal teli napon vagyunk túl, amelyen megbizonyosodhattam arról, hogy a Magyar Honvédség személyi állománya, a hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák egyaránt, képesek ellátni azokat a feladatokat, amelyeket jelenleg a haza elvár tőlük. Azt tapasztaltam, hogy az állomány tagjai mindent megtesznek, ráadásul mindezt fegyelmezetten és jókedvűen” – összegezte a látottakat hazánk köztársasági elnöke. Az élményhez – amelynek elsődleges célja az volt, hogy átfogó képet kapjon a honvédség fejlettségéről – hozzájárult, hogy ő maga öt évtizeddel ezelőtt pontosan ezen a napon vonult be az akkori kalocsai lövészezredhez, hogy teljesítse a sorkatonai szolgálatát.

 

20240902_K_Elnok_Nullpont_SG_036

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program 2016-os elindítása óta rendkívül látványos fejlődésen esett át hazánk hadserege, mind haditechnikai eszközparkja, mind pedig a katonák egyéni felszerelése tekintetében. Előbbi területen az egyik legjelentősebb mérföldkő a Lynx KF41 páncélozott gyalogsági harcjármű rendszerbeállítása volt.

A negyvenhét tonnás nagymacska ennek megfelelően a bemutatón is fontos szerepet kapott, az első mozzanat ugyanis annak fő fegyverzetével, a 30 mm-es gépágyúval végrehajtott páros lőgyakorlat volt, melyet menetből hajtottak végre kemény, illetve könnyen páncélozott célokra. A gyakorlat végén a kivonást húsz-harminc km/órás sebességgel, az úgynevezett Rapid Obscuring System (Rosy) ködálca fedezete segítségével hajtották végre.

20240902_K_Elnok_Nullpont_SG_018

„Minden igaz, amit a Lynxekről állítanak, sőt, még több is” – hangsúlyozta Molnár Zsolt dandártábornok, a hódmezővásárhelyi alakulat parancsnoka, hozzátéve: a Lynx valóban korunk egyik legjobb és legbiztonságosabb harcjárműve, mely a harckocsikat meghatározó három terület valamennyién – tehát páncélvédettség, mozgékonyság és tűzerő terén egyaránt – egyedülállónak számít. „Ez az eszköz minden szempontból a 21. század erejét képviseli” – emelte ki.

A képességbemutató következő mozzanatában a honvédségben rendszeresített kézifegyverek kapták a főszerepet, azaz a CZ P-09 pisztoly, a CZ BREN 2 gépkarabély, illetve a CZ SCORPION EVO 3 géppisztoly, melyekkel téglafalra, homokzsákokra és anatómiai céltáblákra lőttek. A dinamikus bemutató végét két 120 mm-es Hirtenberger aknavetővel végrehajtott lövészet jelentette. „Azok a katonák, akik ezt a tüzéreszközt használják nagyon könnyen mesterévé váltak az alkalmazásának. Ennek köszönhető, hogy már megkezdtük a tartalékos állomány felkészítését is az aknavetőre, akik rendkívül motiváltak és nagyon pozitív a hozzáállásuk” – avatta be az elöljárókat a kiképzés részleteibe Molnár Zsolt dandártábornok.

20240902_K_Elnok_Nullpont_SG_056

Az esemény statikus bemutatóval zárult, melynek köszönhetően dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke közelebbről is szemügyre vehette a mozzanatok során látott eszközöket, továbbá azt a 120 mm-es aknavetőt is, mely a Hirtenberger típus előtt volt rendszeresítve, s amelyet saját szolgálati idejéből rendkívül jól ismer.

 

20240902_K_Elnok_Nullpont_SG_049

A haditechnikai bemutatót megelőzően dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök, dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Bardon Tamás ezredes, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka koszorút helyezett el a Szent Korona-emlékhelyen.

Az úgynevezett Szikla, amely jelenleg a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságának székhelyéül szolgál, az ország legbiztonságosabb helye volt a II. világháború idején, ahol 1944. november 6. és december 6. között őrizték a keresztény magyar államiság jelképeit: a Szent Koronát a jogarral, az országalmával és a karddal, valamint a Szent Jobbot.