Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötven éve Jután a radarszázad

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. szeptember 21. 17:14

A jutai radarszázad fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendeztek találkozót az alegységnél egykoron szolgált, ma már nyugállományú katonák szeptember 16-án, pénteken. 

1595924770
Ünnepi köszöntőjében Zentai László alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka elmondta: 2001. óta, a zászlóalj egyetlen megmaradt aktív radarszázada a jutai alakulat, ahol, a Radar Alapítvánnyal közösen, minden évben megrendezik a nyugállományú katonák találkozóját, ezzel is tovább ápolva a radaros hagyományokat.

Az alezredes hangsúlyozta: ez az év azért is kiemelkedő a század életében, mert az alegység éppen ötven éve működik folyamatosan ezen a településen, így a légtérellenőrző rendszernek ez a legrégebben üzemelő radarszázada.

„ A jutai radarszázad az elmúlt ötven évben mindig képes volt bizonyítani felkészültségét. A század mindig kiemelt szerepet töltött be az ország légterének védelmében. A kilencvenes évekig a nyugati határszakasz védelme, majd a délszláv-válság értékelte fel szerepét. Napjainkban meghatározó eleme a NATO közvetlen alárendeltségű légtérellenőrző rendszernek, mint gerincradar mérőpont. 2010-ben az ezred technikai hadrafoghatóság szempontjából legkiválóbb századaként szolgálta hazánk légterének védelmét és a jelenlegi tervek szerint még hosszú évekig szolgálatban marad" – fogalmazott a radarezred megbízott parancsnoka.

Ezt követően Tóth György nyugállományú ezredes, korábbi századparancsnok ismertette a század történetét, majd elismerések, emlékplakettek és emléklapok átadására került sor.

Fotó: Kempelen Balázs főtörzszászlós