Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni tálibok képezhették ki a New York-i merénylőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 7. 6:48

Egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy a pakisztáni tálibok ösztönözték és képezték ki a New York-i autóbombás merényletkísérlet előtti hónapokban a tettét beismerő pakisztáni-amerikai férfit. Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter szerint valószínűtlen, hogy Shahzad egyedül kísérelte meg a robbantást New Yorkban.

Névtelenséget kérő hivatalos források azt mondták, a 30 éves Faisal Shahzad kétnapi kihallgatása után “nagyon valószínű", hogy a radikális pakisztáni tálibok állnak a háttérben – akik még nem szerveztek támadást az Egyesült Államok ellen.
Shahzad állítólag feltárta az amerikai nyomozóknak, milyen kapcsolatai voltak a tálibokkal, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI)azonban nem közölte, milyen információkhoz jutott hozzá.

Raymond Kelly New York-i rendőrfőkapitány vasárnap még azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy pakisztáni tálibok állnak a New York-i merényletkísérlet mögött. Egy iszlamista honlap korábban viszont azt közölte, pakisztáni tálibok vállalták magukra a merényletkísérletet, s a támadást megtorlásnak szánták két iszlamista vezető, al-Bagdadi és al-Muhádzsir, valamint muszlim mártírok megöléséért.
Amerikai szakértők akkor kétkedve fogadták az iszlamista honlap bejelentését, mivel szerintük a Times Square-en parkoló gépkocsiban talált pokolgépet “dilettánsok" készítették.

A pakisztáni tálibok nem képesek terrorcselekményeket szervezni az Egyesült Államokban – jelentette ki szerdán újságírók előtt a pakisztáni hadsereg szóvivője, Ászár Abbász vezérőrnagy. “Jelenleg a külföldi, főként egyesült államokbeli terrorcselekmények végrehajtására való képességük egyenlő a nullával" – tette hozzá.
Amerikai ügyészek kedden emeltek vádat a gyanúsított ellen, aki úgy vallott, hogy a közelmúltban sajátította el a pokolgépek készítésének technikáját Pakisztán törzsi vidékén, Vazirisztán tartományban.

Shahzad – akire a terrorizmushoz kapcsolódó öt vádpont alapján valószínűleg életfogytiglani szabadságvesztés vár – nem jelent a bíróság előtt azóta, hogy hétfő éjszaka a New York-i Kennedy repülőtéren őrizetbe vették: a CNN tudósítása szerint ez azt jelenti, hogy továbbra is hasznos információkkal látja el az amerikai hírszerzést.
Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter csütörtökön Pekingben úgy nyilatkozott, valószínűtlennek tartja, hogy Shahzad egyedül kísérelte meg a robbantást New Yorkban.

 

Újabb támadásoktól tartanak

Újabb terrorista támadástól tartanak az amerikai hatóságok a New York-i autóbombás merényletkísérlet után – írta a csütörtöki The Washington Times.

Michael Bloomberg, New York polgármestere és Raymond Kelly rendőrfőnök azt javasolják, a kongresszus törvényben tiltsa meg, hogy ismert terroristák fegyvert vásárolhassanak az Egyesült Államokban. Bloomberg súlyos biztonsági veszélynek nevezte ezt a joghézagot, amelyet meg kell szüntetni. További, nem részletezett lépéseket is szorgalmazott a terrorfenyegetettség csökkentésére. “A gépkocsiba rejtett pokolgép nem az első terrorista merényletkísérlet volt városunk ellen 2001. szeptember 11. óta (…) és sajnos nem is az utolsó" – mondta. A rendőrfőnök szerint túl sok fegyverhez juthatnak hozzá a nemzetközi terroristák, akik “valószínűleg e pillanatban is tervezik a következő merényletet".

Demokrata szenátorok azt javasolták, hogy a repülőtéri biztonsági hatóságok fordítsanak kiemelt figyelmet azokra az utasokra, akik készpénzért vásárolnak repülőjegyet, ahogy ezt a szombati merényletkísérletet bevalló pakisztáni-amerikai Faisal Shahzad is tette.

A The New York Times szerkesztőségi cikkében arról írt, hogy politikusok egy csoportja a félelemre építve cinikus módon a jogállamiság gyengítésére akarja felhasználni a meghiúsult merényletet. Az újság bírálta Joseph Lieberman és John McCain szenátort, valamint Peter Kinget, New York állam képviselőjét, amiért azt követelik, hogy a Times Square-en robbantást tervező férfit – aki amerikai állampolgár – fosszák meg jogaitól, minősítsék illegális ellenséges harcosnak és állítsák katonai törvényszék elé. Lieberman továbbment: olyan törvény megalkotását sürgette, hogy bizonyos súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsított amerikaiakat meg lehessen fosztani állampolgárságuktól.

A lap szerint a katonai perek, a kezdeményezők érvelésével szemben nem erőt sugallnának, ellenkezőleg, “a demokratikus intézmények feladása a terrorizmus láttán megadást jelent, ez nem biztonságosabbá, hanem sérülékenyebbé tenné az országot".