Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új következményekkel számolhat Irán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 7. 7:07

További elszigetelődésre figyelmeztette Iránt Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön Brüsszelben elmondott beszédében, és kijelentette: amennyiben Teherán nem tartja tiszteletben az atomprogramjára vonatkozó nemzetközi követeléseket, új következményekkel is számolnia kell.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén felszólalva Biden hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is nyitott maradt az iránt, hogy a kölcsönös tisztelet jegyében együttműködjön Iránnal. Az amerikai alelnök szerint Teherán magatartása fegyverkezési versenyt provokálhat ki a Közel-Keleten, amely pedig máris a világ legkevésbé stabil régiói közé tartozik. Leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is eltökélt az európai rakétaelhárító rendszer telepítése iránt, egyebek közt a nagy hatótávolságú rakétafenyegetés csökkentése érdekében.

Az EU-amerikai viszonyt általában is méltató, az unióban erős partnert látó Biden a terrorizmus elleni fellépéssel kapcsolatban arra kérte az Európai Parlamentet, hogy ne hátráltassa tovább az európai állampolgárok banki adatainak átadásáról szóló megállapodást, mert az fontos eszköze a biztonság fokozásának. Biztosította ugyanakkor hallgatóit arról, hogy Washington igyekszik a legmesszemenőbben figyelembe venni a személyiségi jogok védelmét az adatok kezelésekor.

Biden szerint az európai banki információk – amelyeket az Egyesült Államok éveken át használt megállapodás nélkül is – már több összeesküvés megakadályozásában segítettek. Hangoztatta, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán élők számára fontos az együttműködés ezen a téren.

Joe Biden csütörtökön sűrű programot bonyolított le Brüsszelben, de látogatásai közül egyedül az EP-beszéd volt sajtónyilvános. Az alelnök előzőleg találkozott Anders Fogh Rasmussennel, a NATO főtitkárával, az uniós illetékesek közül pedig José Manuel Durao Barroso európai bizottsági, Jerzy Buzek európai parlamenti, valamint Herman Van Rompuy uniós elnökkel folytatott megbeszélés szerepelt a napirendjén.

NATO-illetékesektől származó információk szerint Biden a szövetségben szintén a rakétaelhárító rendszer fejlesztésének fontosságát emelte ki – sugallva azt is, hogy ezt hivatalos NATO-törekvéssé kellene tenni -, emellett a Nyugat Afganisztánban játszott szerepét hangsúlyozta, különös tekintettel a hadsereg és a rendőrség kiképzésére.

Az Európai Parlamentben huszonöt éve nem járt olyan magas rangú illetékes, mint Biden. Utoljára 1985-ben, Ronald Reagan elnök személyében tett látogatást amerikai vezető az uniós képviselőtestületnél. A vizit egyik célja az volt, hogy megnyugtassa a kétoldalú viszonyért azóta különösen aggódókat, hogy Barack Obama elnök lemondta részvételét a májusban eredetileg Spanyolországba tervezett EU-amerikai csúcstalálkozón.

Beszédében Biden úgy vélekedett, egy erős és aktív Európai Unió kulcsfontosságú az amerikai jóléthez és biztonsághoz hosszú távon is. Hozzátette: meglátása szerint az EU-nak is ugyanígy szüksége van az Egyesült Államokra.

Biden alelnök pénteken Spanyolországba utazik tovább Brüsszelből.