Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páncélos katonai egységek a bahreini utcákon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 18. 6:59

A bahreini belpolitikai válságban most először a hadsereg is megjelent az utcákon: reggel több mint ötven páncélozott harcjármű tartott a főváros központi tere felé, ahol előzőleg, hajnalban a rendőrség elkergette a több száz tüntetőt, és lerombolta sátortáborukat. Két tüntető belehalt időközben a hajnali rendőrattakban szerzett lőtt sebeibe – mondta Ali al-Aszvad, a legnagyobb ellenzéki koalíciónak, a síita Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Vefak) parlamenti képviselője, hozzátéve, hogy 95-en sebesültek meg.

Teherautók és mentőautók is voltak a Gyöngy térre tartó katonai konvojban. A rendőrség szögesdróttal zárta körbe a teret, és ellenőrzőpontokat állított fel el-Manáma főútjain. A tér környékén szinte egyetlen civil sem tartózkodott. A tüntetés szétverésének emlékeként a levegőben még mindig a könnygáz szaga terjengett. Abdul-Dzsalil Halíl, a Vefak egy másik képviselője kijelentette, hogy a sátortábor lerombolása „valóságos terrorcselekmény" volt.

A tüntetők kedden foglalták el a Gyöngy teret, miután egy előző tüntetés szétoszlatása közben meghalt két síita fiatal. A demonstrálók Tahrír (Felszabadulás) térnek nevezték át a Gyöngy teret, Kairó központi Tahrír tere után, amely a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozásához vezető népi felkelés centruma volt.

A főként síita tiltakozók Kalifa bin Szalmán al-Kalifa sejk, kormányfő elmozdítását követelik. A békés tiltakozó akciókat az váltotta ki, hogy tüntetők és a rendőrök összecsapásában egy tiltakozó életét vesztette. A súlyos incidens egy temetésen történt, ahol egy korábbi kormányellenes megmozduláson megölt áldozattól vettek búcsút. A tömeg a rendszer bukását követelte, ahogy kedden megtöltötte a Gyöngy teret a belvárosban.

Bahreinben 1,3 millió ember él, de csak a lakosság fele bahreini, a többiek külföldi vendégmunkások. A többségben lévő síiták gyanakvása szerint a szunnita uralkodó család igyekszik megváltoztatni a felekezetek közötti lakosságarányt azzal, hogy a más országokból érkezett szunnitáknak fenntartások nélkül ad állampolgárságot.

A síiták ugyancsak kifogásolják, hogy szerintük több gazdasági ágazatból kiszorítják őket, így nem vállalhatnak munkát az építőiparban, az egészségügyben és a kormányzati szerveknél.

A bahreini események aggodalommal töltik el az Egyesült Államokat. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő kedden azt hangsúlyozta, hogy Washington minden érintett felet önmérsékletre int, s az erőszaktól való tartózkodásra szólít fel.

A bahreini király az Egyesült Államok szoros stratégiai szövetségese. Engedélyezi például, hogy Bahreinben állomásozzon az amerikai haditengerészet 5. flottája, s ennek támaszpontján kössenek ki a térségben küldetésen járó amerikai hadihajók. Mintegy ötezer amerikai – többségükben katona – él az országban, amely 2002 óta az Egyesült Államok egyik jelentős NATO-n kívüli szövetségese.