Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műveleti területre készülnek

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. február 18. 5:42

Öthetes kiképzés után záró gyakorlaton vettek részt a táborfalvi kiképző bázison az UNFICYP-29 misszió tagjai. Az első héten a kulcsbeosztású katonák – magyarok, szlovákok és horvátok – nemzetközi felkészítése zajlott, január 24-től pedig a magyar kontingens tagjai és az ebben a misszióban, velük közös szolgálatot ellátó szerb katonák készülnek a ciprusi békefenntartó feladatra. Összesen negyvenhatan tettek eredményes záróvizsgát.

Nagy Róbert őrnagy, a felkészítést szervező, szolnoki székhelyű MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) kiképzési részlegének vezetője, a gyakorlat parancsnoka elégedett volt a vizsga eredményével. Elmondta: jelenleg 84 főből áll a ciprusi magyar kontingens, amelyben tavaly október óta hat szerb katona is helyet kapott. A misszió tagjainak zöme az úgynevezett 4-es szektorban teljesít szolgálatot: járőröznek, és különböző szintű törzstiszti, parancsnoki feladatokat látnak el.

A kiképzésükben szerepelnek olyan általános tudnivalók, amelyeket a tanfolyam minden hallgatójának el kell sajátítania: ilyen például a sziget történelme, földrajza és a korábbi missziók tapasztalatai. Ezek után azonban mindenki személyre szabott kiképzésen vesz részt. A tisztek részére például tárgyalási tréningeket tartanak, a járőrfeladatra tervezett állománnyal pedig a járőrözést, a megfigyelést és a rádióforgalmazást gyakoroltatják. A felkészítésben három olyan katona is részt vesz, akik az elmúlt években már többször is szolgáltak a szigeten. Mucsi István zászlós, aki majdnem öt évet töltött Cipruson, a járőrökkel dolgozott, Palatinusz András őrnagy a szektorparancsnokság, Horváth Csaba zászlós pedig a szakaszparancsnokság felkészülését segítette.

A gyakorlaton a jelenlegi ciprusi helyzetet modellezték: kijelöltek egy ENSZ ütköző zónát, amelyben különböző ideiglenes ENSZ megfigyelőpontokat jelöltek ki, a táboron belül pedig szektorparancsnokságot és szakaszparancsnokságot állítottak fel. Kialakítottak egy járőrbázist is, ide egy rajt, azaz nyolc katonát vezényeltek szolgálatba. Ők különböző megfigyelési feladatokat hajtottak végre és rendszeresen járőröztek. De gyakorolták a konfliktuskezelést is az UNFICYP-29 misszió tagjai.

A gyakorlat forgatókönyve szerint a kontingens parancsnoksága információt kapott, hogy helyiek demonstrációt terveznek a tábor bejáratánál az ENSZ erők jelenléte ellen. Az információ alapján a szektorparancsnokság a szakaszparancsnoksággal együttműködve kidolgozta a várható konfliktus kezelésének a tervét, majd a valóságban is gyakorolták a tömegkezelési feladatokat.

Az UNFICYP-misszió felkészítése ezzel a gyakorlattal lezárult, de ezen kívül még további három tanfolyam zajlik a Béketámogató Kiképző Központban – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Drót László alezredes, az MH BTKK megbízott parancsnoka. Szolnokon folyik a Sinai-félszigetre készülő MFO (Multinational Force and Observers -Többnemzetiségű Erő és Megfigyelők) kontingens felkészítése, velük párhuzamosan pedig a külföldi missziókba jelentkezettek részére tartanak intenzív angol nyelvi felkészítőt. A Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam tagjai pedig – csakúgy, mint a Ciprusi kontingens – jelenleg Táborfalván tart kiképzést. Mint azt Váczi Norbert századostól, a tanfolyam megbízott igazgatójától megtudtuk, az immár második alkalommal zajló nemzetközi különleges műveleti alaptanfolyamon idén is részt vesz az észt haderő tíz katonája.

 
 
 
 
 
 

  Fotó: A szerző felvételei